Je krijgt een loonstrook van je werkgever. Daarop staat natuurlijk welk salaris jij ontvangt, maar je vindt er nog veel meer informatie. Welke informatie dat is en wat je ermee kunt lees je in dit artikel.
Hoe vaak krijg ik mijn loonstrook?
Bij de meeste werkgevers krijg je maandelijks een loonstrook, maar dat hoeft niet. Alleen als je een wisselend salaris hebt of bijvoorbeeld wisselende overuren moet je iedere maand een loonstrook krijgen. Dat kan op papier of digitaal.
Werkgevers zijn verplicht om minimaal één loonstrook per jaar te geven. Aan het begin van het nieuwe jaar krijg je je jaaropgave van het voorgaande jaar. Dit is eigenlijk een samenvatting van alle loonstrookjes die je dat jaar hebt ontvangen.
Loonstrook controleren
Voor veel werknemers is de loonstrook een onbegrijpelijk briefje, met allerlei onbekende cijfers en begrippen. Maar het is wel belangrijk om te weten wat er staat. Met het loonstrookje kun je namelijk jouw salaris controleren. Als je bijvoorbeeld te weinig salaris hebt gekregen, dan moet je dit zo snel mogelijk bij je werkgever melden. Ook kunnen de Belastingdienst, banken en andere instanties vragen naar gegevens op je loonstrookje.
De gegevens op jouw loonstrook
Bovenaan de loonstrook staan jouw persoonlijke gegevens en de gegevens van jouw werkgever. Ook zie je hier over welke periode de loonstrook gaat.
Daaronder staan in ieder geval:
- Jouw brutoloon
- De bedragen waaruit jouw brutoloon is opgebouwd (het basisloon en bijvoorbeeld prestatietoeslagen)
- Het wettelijk minimumloon dat op jou van toepassing is
- De vakantiebijslag
- De periode waarover het loon wordt betaald (week, maand etc.)
- Het aantal uren dat je werkt
- Welke premies over jouw salaris zijn ingehouden
- Jouw nettoloon (het bedrag dat je op je rekening gestort krijgt)
Er staan ongetwijfeld nog meer termen, bedragen en afkortingen op jouw loonstrook. Welke dat zijn verschilt per werkgever.
Lees hier wat al die ingewikkelde afkortingen op jouw loonstrook betekenen
Ik heb te weinig loon gekregen, wat nu?
Merk je dat je loon niet klopt? Geef dit dan zo snel mogelijk aan bij je werkgever of de salarisadministratie. Ook als je er pas later achterkomt dat je te weinig loon hebt gekregen, kun je van de werkgever eisen dat hij het geld alsnog betaalt.
Termijn
Je moet het loon dat je nog tegoed hebt binnen 5 jaar opeisen. Heb je te weinig vakantiegeld ontvangen, dan moet je dit binnen 2 jaar bij je werkgever opeisen. Ook wanneer je niet meer in dienst bent bij de werkgever is het mogelijk om achterstallig loon of vakantiegeld op te eisen.
Heb je daarbij hulp nodig? Neem contact op met CNV Vakmensen
Moet ik mijn loonstrookjes bewaren?
Ja, het is belangrijk om je loonstrookjes te bewaren. Je kunt deze bijvoorbeeld nodig hebben bij je aangifte voor de inkomstenbelasting of het aanvragen van een uitkering. Ook voor het aanvragen van sommige toeslagen (zoals huurtoeslag) heb je je loonstrook nodig.
Bekijk de uitleg van een loonstrook (pdf) >
Wat als ik geen loonstrook krijg?
Krijg je geen loonstrook? Vraag er dan naar bij je werkgever. Wil je werkgever geen loonstrook geven? Dan kan het zijn dat je zwart werkt. Je betaalt dan geen belasting en sociale premies.