Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die verschil maakt
Bruggen bouwen, midden in de maatschappij
Kennisbank

Loonbeslag

Het kan voorkomen dat er beslag wordt gelegd op (een deel van je) loon. Dit gebeurt als het je niet lukt rekeningen te betalen of als je flinke schulden hebt opgebouwd.

Wie mag beslag leggen?

Alleen een deurwaarder mag beslag leggen op (een deel van) je inkomen. Hij heeft daar wel een vonnis van de rechter of een dwangbevel voor nodig. Hij mag nooit beslag leggen op je gehele inkomen, maar moet altijd rekening houden met de beslagvrije voet.

Wat is de beslagvrije voet?

De beslagvrije voet is het deel van je inkomen (loon of uitkering) dat je minimaal nodig hebt om van te leven. De hoogte is wettelijk vastgelegd en hangt onder andere af van je gezinssamenstelling. De beslagvrije voet is minimaal 90% van de bijstandsuitkering die op jou van toepassing is of zou zijn. Ben je het niet eens met jouw beslagvrije voet, dan kun je (met onderbouwing) de deurwaarder vragen die aan te passen. Je kunt je belastingvrijevoet zelf online berekenen.

Wanneer wordt beslag gelegd?

Als je een rekening niet hebt betaald kan de schuldeiser dat via de rechter afdwingen. Is de rechter het eens met de schuldeiser dan zet hij zijn uitspraak in een vonnis. Dit gebeurt vaak pas als er meerdere schulden in het spel zijn. Is de overheid schuldeiser, dan ontvang je een dwangbevel.

Hoe verloopt beslaglegging?

Een deurwaarder bezorgt het vonnis of dwangbevel bij jou. Daarna laat hij via je werkgever of uitkeringsinstantie beslag leggen op je inkomen. De werkgever of uitkeringsinstantie betaalt jou alleen de beslagvrije voet uit. De rest gaat naar de deurwaarder. De werkgever is verplicht hieraan mee te werken. Je kunt de deurwaarder een betalingsregeling voorstellen, maar hij is niet verplicht die te accepteren.

Waarop mag beslag gelegd worden?

Loonbeslag is in principe alleen van toepassing op je loon of uitkering. Maar in sommige gevallen ook op andere inkomsten. Zo kan je zorgverzekeraar beslag laten leggen op je zorgtoeslag als je betalingsachterstand hebt op de basispremie. De verhuurder kan dat doen op je huurtoeslag in geval van huurachterstand. Een kinderopvanginstelling op kinderopvangtoeslag en de Belastingdienst op alle toeslagen als je belastingschuld hebt.

Wanneer stopt loonbeslag?

Loonbeslag eindigt pas als alle schulden zijn voldaan. Dat geldt ook voor alle extra kosten, zoals voor de deurwaarder of voor de kosten van een juridische procedure.

Hulp bij schulden

Zoek je hulp bij het oplossen van betalingsachterstanden en schulden? Op de website van het Nibud vind je waar je terecht kunt.

Lees hier alles over loon