Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die verschil maakt
Bruggen bouwen, midden in de maatschappij
Kennisbank

LinkedIn: online netwerken

Netwerken wordt vaak genoemd als hét toverwoord in de zoektocht naar een baan. Dat is ook precies wat je op LinkedIn doet, maar dan online. Met een professioneel LinkedIn-profiel (eigenlijk jouw online cv) ben je altijd te vinden voor potentiële werkgevers.

De zakelijke netwerksite LinkedIn wordt veel gebruikt: er zijn 400 miljoen profielen over de hele wereld.

Volledig LinkedIn-profiel

Om te zorgen dat mensen jou kunnen vinden op LinkedIn, is het belangrijk dat je je profiel zo volledig mogelijk invult. Denk aan een goede, representatieve foto en een korte omschrijving van wie je bent, wat je doet en wat je wilt. Ook vermeld je natuurlijk je werkervaring, interessante projecten waaraan je hebt meegewerkt en je vrijwilligerswerk. Ga alle onderdelen van het profiel af en vul ze in, dan kun je niets overslaan.

Let op: LinkedIn is geen Facebook. Plaats alleen om zakelijke informatie en niet om persoonlijke zaken.

Heb je een beroep waarbij je voorbeelden van je werk kunt laten zien, dan kun je een portfolio aanleggen op LinkedIn. Hierin kun je bijvoorbeeld foto's, presentaties en links naar door jou geschreven artikelen kwijt.

Een LinkedIn-netwerk opbouwen

Als je een mooi LinkedIn-profiel in elkaar hebt gezet, is het tijd om ook daadwerkelijk te gaan netwerken. Via de zoekfunctie vind je mensen die je al kent. Kom je tijdens je werk of bijvoorbeeld bij een borrel interessante mensen tegen? Benader ze dan achteraf via LinkedIn. Het beste kun je een persoonlijk bericht sturen, dat vergroot de kans dat jouw uitnodiging om te linken wordt geaccepteerd. Refereer in je uitnodiging naar het moment dat jullie elkaar hebben ontmoet en vertel waarom je wilt linken.

Op LinkedIn vind je ook allerlei groepen. Kijk via de zoekfunctie of er groepen zijn binnen jouw werkveld of interessegebieden en sluit je daarbij aan. Je kunt je dan mengen in discussies en weer nieuwe mensen leren kennen.

Recommendations

Je hebt op LinkedIn de mogelijkheid om elkaar recommendations te geven (aan te bevelen). Heb je een goede samenwerking met iemand gehad? Vraag hem dan een recommendation te schrijven. Met recommendations laat je zien dat je je werk goed doet.

Een soortgelijke functie zijn de skills en endorsements. Hiermee bevestigen mensen uit jouw netwerk dat jij kunt wat je zegt te kunnen.

Netwerk onderhouden

Je bent niet klaar met alleen het opbouwen van een netwerk, je moet het ook onderhouden. Bekijk je LinkedIn-tijdlijn 1 of 2 keer per week, doe mee aan groepsdiscussies en reageer op statusupdates van de mensen in jouw netwerk. Zo blijf je zichtbaar en je toont je betrokken.