Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Bruggen bouwen, midden in de maatschappij
Kennisbank

Levensfasebeleid

Ben je een jonge starter? Of beschouw je jezelf als deskundige senior? Grote kans dat er, als je een senior bent, voor jou andere dingen gelden dan voor een starter: andere wensen en behoeften die vragen om een andere aanpak. Daarom bestaat er sinds een aantal jaren het zogeheten levensfasebeleid.

De ene medewerker wil flexibele werktijden om de kinderen makkelijk naar school te kunnen brengen, de ander wil juist zo veel mogelijk werken om zo veel mogelijk geld te verdienen. In verwachting? Net een huis gekocht? Bijna met pensioen? Het zijn allemaal situaties die invloed kunnen hebben op je werk en de manier waarop je werk en privé wilt en kunt combineren.

Bewust of gericht?

Elke levensfase kan zorgen voor andere wensen met betrekking tot je werk. Hier komt levensfasebeleid om de hoek kijken. Levensfasebeleid is bedoeld om ervoor te zorgen dat alle werknemers optimaal inzetbaar zijn en blijven. Om goed inzetbaar te kunnen zijn moet er rekening worden gehouden met iemands levensfase en specifieke wensen en behoeften.
Soms wordt levensfasebeleid ook 'levensfasebewust personeelsbeleid', 'levensfasegericht personeelsbeleid' of zelfs 'generatiemanagement' genoemd: allemaal nemen ze de verschillende levensfases als uitgangspunt. Mensen willen steeds meer zelf kunnen bepalen hoe zij werk, zorg en leren combineren. Hierdoor ontstaat een cultuur van combineren. Een loopbaan kan er uitzien als een golfbeweging, waarbij voltijd- en deeltijdwerken elkaar kunnen afwisselen. De keuzes die een werknemer kan maken zijn afhankelijk van zijn/haar levensfase. Levensfasebeleid is een specifieke manier waarop organisaties naar hun personeelsbeleid kunnen kijken.

Welke levensfases?

Een vaak gebruikte indeling voor de verschillende levensfases is de indeling van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Deze indeling onderscheidt vier fases: de ontwikkelingsfase, de spitsuurfase, de consolidatiefase en de actieve ouderdomsfase.

  • De ontwikkelingsfase loopt globaal tot 30 jaar, de vaste baan is nog zeldzaam en men hoeft over het algemeen nog niet voor anderen te zorgen;
  • De spitsuurfase is globaal tussen de 25 en 45 jaar. Het gezin staat centraal en er wordt gezocht naar een combinatie van werken, leren en zorgen. Tijd en geld zijn hard nodig maar zijn tevens schaars;
  • In de consolidatiefase, globaal tussen 35 en 55 jaar, neemt men wat minder carrièrestappen, neemt de mobiliteit af en wordt de zorg voor het gezin minder, echter: de zorg voor ouders kan toenemen;
  • In de actieve ouderdomsfase, globaal van 55 tot 65 jaar, wil men het qua werk over het algemeen wat rustiger aan gaan doen. Er kunnen zich (lichamelijke) beperkingen gaan aandienen, maar er blijven ook mogelijkheden om te groeien.