Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Bruggen bouwen, midden in de maatschappij
Kennisbank

Kinderopvang

Om je baan en de zorg voor je kinderen te combineren, heb je waarschijnlijk kinderopvang nodig. Dit kun je regelen met familie, vrienden of buren, of je maakt gebruik van een gastouder of kinderdagverblijf. De overheid vergoedt een deel van de kosten. Je moet dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

Alleen voor werkende ouders

Alleen als jij en je partner allebei werken, heb je recht op kinderopvangtoeslag. De toeslag wordt gekoppeld aan de uren van de minst werkende ouder. Gaat je kind naar de dagopvang (kinderdagverblijf of gastouder), dan heb je recht op een toeslag voor 140% van de werkuren van de minst werkende partner. Er wordt dus rekening gehouden met reistijden en pauzes.

Voor schoolgaande kinderen is de toeslag lager, omdat zij minder uren opvang nodig hebben. Je kunt voor schoolgaande kinderen een toeslag krijgen over 70% van de werkuren van de minst werkende partner. De kinderopvangtoeslag wordt uitbetaald door de Belastingdienst.

Kinderopvang in Nederland

Er zijn verschillende soorten kinderopvang:

 • kinderdagverblijf/crèche
 • buitenschoolse opvang
 • gastouderopvang

Je krijgt alleen kinderopvangtoeslag als je kind naar een opvanglocatie gaat die staat ingeschreven in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen. Kies je voor een gastouder, dan moet deze ook aangesloten zijn bij een gastouderbureau.

Je kunt al kinderopvang aanvragen voordat je kind is geboren. Zeker als je gebruik maakt van kinderopvang of een gastouder is dit verstandig, omdat er soms wachtlijsten zijn.

2017: de kinderopvangtoeslag gaat omhoog

In 2016 is de kinderopvangtoeslag voor werkende ouders omhoog gegaan. Ook voor volgend jaar staan er veranderingen op de planning. Onder meer het CNV heeft zich hiervoor hard gemaakt.

Vanaf 2017 komt jaarlijks 200 miljoen euro extra beschikbaar voor de kinderopvang. Dat geld wordt geïnvesteerd in verbetering van de kwaliteit van de kinderopvang, maar ook de kinderopvangtoeslag gaat omhoog. Voortaan krijgen alle ouders minimaal een derde van de kosten voor kinderopvang vergoed. Ook gaat de maximum uurprijs voor kinderopvanginstellingen omhoog. De meeste ouders gaan er door de maatregelen op vooruit. Het voordeel hangt af van het inkomen, aantal dagen opvang en het uurtarief en varieert van enkele tientjes tot ruim € 900.

Kinderopvang

 • Hoeveel kinderopvangtoeslag krijg ik?

  De hoogte van de kinderopvangtoeslag hangt af van je inkomen, het aantal uren kinderopvang je afneemt en hoeveel van je kinderen naar de kinderopvang gaan.

  Hoe lager je inkomen, hoe hoger de toeslag. De maximale vergoeding is 94% van de kinderopvangkosten. Hoeveel kinderopvangtoeslag jij in jouw situatie krijgt, kun je uitrekenen op de website van de Belastingdienst.

 • Hoe vraag ik kinderopvangtoeslag aan?

  Kinderopvangtoeslag kun je aanvragen op de website van de Belastingdienst.

  Let op: doe dit binnen 3 maanden nadat je kind is begonnen op de opvang, anders loop je kinderopvangtoeslag mis. Geef ook veranderingen in je inkomen en het aantal opvanguren zo snel mogelijk door. Dit soort veranderingen kunnen van invloed zijn op de hoogte van de kinderopvangtoeslag.

  Klik hier om kinderopvangtoeslag aan te vragen >

 • Wat verstaat de Belastingdienst onder werken?

  Je hebt alleen recht op kinderopvangtoeslag als beide ouders werken. Als werk geldt:

  • werken in dienst van een werkgever
  • zonder vergoeding meewerken in de zaak van je partner
  • winst uit onderneming hebben
  • inkomsten uit andere werkzaamheden hebben, bijvoorbeeld als freelancer of alfahulp
  • een re-integratietraject volgen via je werkgever
 • Mijn partner kan niet voor de kinderen zorgen. Wat nu?

  Werkt een van de ouders niet, dan val je niet onder de Wet kinderopvang. Je komt dan niet in aanmerking voor een toeslag.

  Wel kun je soms een tegemoetkoming in de kosten voor kinderopvang krijgen van de gemeente. Dat geldt als je vanwege een sociale of medische reden kinderopvang nodig hebt. Gemeentes hebben hier een speciaal budget voor. Je kunt bij je eigen gemeente navragen welke voorwaarden daarvoor gelden.