Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Bruggen bouwen, midden in de maatschappij
Vakantie & werk

Ik ben niet op tijd terug van vakantie, wat moet ik doen?

Wat als je door bijvoorbeeld een faillissement van de touroperator, natuurrampen of een andere noodlottige situatie ter plaatse, langer op je vakantieadres moet blijven?

Meestal gaat het goed maar soms lopen de dingen anders en ben je door omstandigheden niet tijdig terug op je werk. Wat moet je dan doen? En moet je werkgever je salaris doorbetalen, of niet?

Als je later terug bent op je werk, hoeft dat natuurlijk geen opzet te zijn. Een vakantievlucht kan vertraagd of geannuleerd zijn. Of er is ter plaatse een noodlottige situatie ontstaan, zoals een natuurramp of aanslag, waardoor de terugreis op dat moment niet mogelijk is. Zulke situaties zijn overmacht.

Hoe meld ik dit aan mijn werkgever?

Meld de situatie zo snel mogelijk aan je werkgever. Zonder schriftelijke mededeling kan je werkgever volgens het arbeidsrecht je salaris één (werk)dag na afloop van je officiële vakantie tijdelijk stopzetten. Tot je weer terug bent.

In de praktijk zal dit echter niet zo vaak voorkomen. Meestal los je het op met je werkgever door een paar extra vakantiedagen op te nemen, voor de dagen waarop je niet kon komen werken. Je salaris wordt op deze manier gewoon doorbetaald.

Wees erop voorbereid dat je werkgever eventueel kan vragen om schriftelijk bewijs.