Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Bruggen bouwen, midden in de maatschappij
Kennisbank

Gevarentoeslag

Sommige cao’s, zoals de timmerindustrie, kennen een gevarentoeslag. Daar geldt voor het werken op hoogte bij montagespanten en houtskeletbouw een toeslag op het uurloon. Die toeslag bedraagt 2% tot 5%, afhankelijk van de hoogte waarop gewerkt moet worden. De toeslag geldt alleen voor de uren waarop daadwerkelijk op hoogte wordt gewerkt. In de cao schoonmaak was ooit sprake van een toeslag voor glazenwassers. En de cao voor onderhoud en reiniging in industrie en milieu (cao Orsima) kent een toeslag voor asbestverwijdering.

Beloning via functiewaardering 

Een andere manier om gevaarlijk werk te belonen, is via de functiewaardering. Je krijgt dan voor het onderdeel ‘persoonlijk risico’ extra punten voor de kans dat je tijdens je werk letsel oploopt. Het totale aantal punten is de basis voor inschaling in een loongroep.

Er zijn dus 2 varianten: beloning via een gevarentoeslag of via functiewaardering. Het is het een of het ander. Daarbij moet je ook niet meteen denken aan grote bedragen. In de cao timmerindustrie gaat het om een toeslag van maximaal 5% en in de Orsima-cao is de asbest-toeslag 1,82 euro per uur.

Niet de bedoeling

Veel cao-partijen zijn het erover eens dat een hoge beloning voor gevaarlijk werk niet de bedoeling is. Werkgevers zouden daarmee risico’s en gevaar kunnen afkopen met geld. En werknemers zouden ertoe aangezet kunnen worden om meer uren gevaarlijk werk te doen of risico’s op te zoeken, vanwege die beloning.

In sommige functiewaarderingssystemen wordt het onderdeel ‘persoonlijk risico’ dan ook niet meegenomen in de functiewaardering. In andere systemen wordt dit wel meegenomen, maar niet onbeperkt. Op de totale score is het aantal punten voor persoonlijk risico betrekkelijk klein en neemt verder af naarmate het om een hogere functie gaat. Bij hoge(re) functies speelt persoonlijk risico al helemaal geen rol meer in de waardering.

Andere oplossingen

Als bepaald werk structureel gevaarlijk is, zijn er dus andere oplossingen nodig dan via de beloning. Denk aan voorlichting, veiligheidsmaatregelen en robotisering.

Dienstverlening voor leden

Als lid kun je rechtshulp krijgen bij vragen over werk en inkomen.

Lees meer hierover

Word nu lid van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen 
  • Rechtshulp voor werk en privé 
  • Hulp bij je belastingaangifte 
  • Korting op verzekeringen 
  • Informatie en advies bij ziekte

 

Word lid met 50% korting