Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Bruggen bouwen, midden in de maatschappij
Kennisbank

Generatiepact, wat is het en voor wie?

In cao’s worden nog wel eens afspraken gemaakt over een 80-90-100-regeling, oftewel een generatiepact. Maar wat is dat precies en voor wie is het interessant?

Wat is het?

Een generatiepact is een op maat gemaakte set afspraken die ouderen de kans biedt vrijwillig minder te gaan werken en daarmee jongeren de ruimte biedt voor een vaste aanstelling. De werkgever compenseert een deel van het verlies aan inkomsten.
Er zijn inmiddels verschillende varianten. Bijvoorbeeld 80% werken voor 90% van je oorspronkelijke salaris met 100% behoud van je oorspronkelijke pensioenopbouw. Andere percentages zijn ook mogelijk: 70% - 85% -100% bijvoorbeeld. Of 80%-90%-100%.

Voor wie is het?

Ten eerste moet er in jouw cao een afspraak over gemaakt zijn. Is dat niet het geval, dan kun je er ook geen gebruik van maken. Tevens wordt in je cao bepaald vanaf welke leeftijd je aan zo’n generatiepact mag deelnemen. Bijvoorbeeld iedereen van 63 en ouder. Het is zelfs mogelijk per leeftijdscategorie een aparte variant aan te bieden. Bijvoorbeeld 80-90-100 voor mensen vanaf 60 en 70-85-100 voor iedereen boven de 63. Als je deelneemt, loopt de afspraak die je hebt gemaakt door tot aan je pensioen. Houd er rekening mee dat in veel gevallen je ouderen- of seniorendagen komen te vervallen.

Is deelname verplicht?

Nee, deelname is niet verplicht. Overigens kunnen werkgevers die akkoord gaan met het opnemen van een generatiepact afspraak in de cao, daar nog wel extra voorwaarden aan verbinden. Bijvoorbeeld dat ze jouw keuze voor een van de varianten mogen afwijzen als de werkomstandigheden dat niet toelaten. Of als jouw bedrijf slecht draait.
Als die mogelijkheid in de cao wordt ingebouwd, wordt er in de meeste gevallen ook een geschillencommissie in het leven geroepen waar je je toe kunt wenden als je het er niet mee eens bent dat jouw aanvraag wordt afgewezen.

Wat betekent dit voor mij?

Als je van een generatiepact-regeling gebruikmaakt, gaat je brutosalaris omlaag. Dat is iets om rekening mee te houden. Past dat wel in je huidige uitgavenpatroon? Als het niet past, is het advies om het niet te doen. Waar je ook rekening mee moet houden is dat, mocht je ontslagen worden, je WW-uitkering wordt berekend over je daadwerkelijk verdiende loon. Dus over de variant waar jij voor hebt gekozen en niet over de oorspronkelijke 100%.
Houd je voldoende financiële ruimte over en ben je bereid qua salaris een stapje terug te doen, biedt het generatiepact je de kans om rustig af te bouwen richting je pensioen. Je houdt meer vrije tijd over en bovendien gaat je fysieke belasting omlaag. Dat houdt je vitaler en verlaagt je kans op uitval.
Het mooie van de regeling is, is dat die in de meeste gevallen niet ten koste van je pensioenopbouw gaat. Dus ook na je pensioengerechtigde leeftijd, houd je de financiële armslag waar je op gerekend hebt.

Wanneer moet ik het regelen?

Dat hangt af van wat er in jouw cao over is afgesproken. Houd er rekening mee dit ruim (zeker een half jaar) van tevoren te doen. Ga over jouw wensen in gesprek met je werkgever. Mocht er onverhoopt een conflict ontstaan, is er nog voldoende tijd dit op te lossen.
Wil je meer weten over de regeling, wat deze voor jou betekent en of er cao-afspraken over zijn gemaakt? Neem dan contact op met jouw vakbond.

Lees ook: 'Generatiepact pakt niet kern van probleem aan.'