Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Bruggen bouwen, midden in de maatschappij
Kennisbank

Garantiedagloon

Het kan gebeuren dat je na je ontslag een baan kunt krijgen waarin je minder verdient dan in de baan waaruit je bent ontslagen. Dat lijkt niet aantrekkelijk, want als je uit die baan (weer) werkloos wordt, heb je een lager dagloon voor de WW.

Het garantiedagloon: 2 mogelijkheden

In sommige gevallen kan je toch recht hebben op een hoger dagloon: het garantiedagloon. Het oude - hogere - inkomen wordt dan gebruikt om de hoogte van de WW te bepalen. Je krijgt dan dus een hogere WW-uitkering. Op die manier kan het aantrekkelijk zijn minder goed betaald werk aan te nemen. De regels die we hieronder beschrijven gelden voor iedereen die na 1 juli 2015 (opnieuw) werkloos wordt.

Er zijn 2 mogelijkheden. Je gaat direct na ontslag naar een andere baan en vandaar naar de WW. Of je gaat vanuit de WW werken en wordt dan opnieuw werkloos. In beide gevallen zijn er voorwaarden voor het garantiedagloon WW.

Van baan naar baan naar WW

 • Je hebt ten minste een jaar bij je vorige werkgever gewerkt.
 • Je hebt aansluitend een of meer banen gehad en bent niet werkloos geworden.
 • Je laatste baan eindigt binnen 54 weken na het einde van de vorige baan met hoger loon.
Je gaat direct na ontslag direct aan het werk in een of meerdere lager betaalde banen. Als je binnen 54 weken na het ontslag uit je hoger betaalde baan alsnog werkloos wordt, kan je recht hebben op het garantiedagloon. Je WW-uitkering wordt dan niet berekend op basis van het lagere loon dat je verdiende. In plaats daarvan wordt het oorspronkelijke, hogere inkomen gebruikt. Je krijgt dan een hogere WW-uitkering.

Van WW naar baan naar WW

 • Je hebt voordat je werkloos werd ten minste 1 jaar in je oude baan gewerkt.
 • Na die baan had je recht op een WW-uitkering.
 • Je gaat in een nieuwe baan werken, waardoor de WW-uitkering eindigt.
 • Je wordt opnieuw werkloos, je oude WW-uitkering wordt niet voortgezet. Je hebt wel recht op een nieuwe uitkering.
 • De nieuwe uitkering start binnen een jaar na het begin van de vorige uitkering.
De voorwaarde dat je WW-uitkering eindigt, betekent dat je ten minste 87,5% van je oude inkomen moet verdienen. Verdien je minder, dan eindigt je WW niet. Je inkomen wordt dan aangevuld met WW. Het betekent ook dat je ten minste 26 weken gewerkt moet hebben. Als je minder dan 26 weken hebt gewerkt, ontstaat er geen nieuw recht op een WW-uitkering. Wel kan je dan wat er nog over is van  je oude recht opmaken.

Je kunt het garantiedagloon één keer gebruiken.

Let op: als je werkloos bent en een WW-uitkering hebt, moet je zo snel mogelijk weer werk vinden. Je moet passende arbeid zoeken of aannemen als je die aangeboden krijgt. Het besluit passende arbeid is sinds 1 juli 2015 strenger geworden. Na een half jaar is alle arbeid passend. Het maakt dan niet meer uit wat het loon, het niveau en de reistijd is.


Dienstverlening voor leden

Ben je ontslagen of vermoed je dat je wordt ontslagen?

Vraag advies aan een jurist

Word nu lid

 • Deskundig advies  
 • Rechtshulp voor werk en privé 
 • Hulp bij je belastingaangifte 
 • Korting op verzekeringen 
 • Informatie en advies bij ziekte

En ontvang 50% korting