Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Bruggen bouwen, midden in de maatschappij
Kennisbank

Facebook op je werk

Facebook telt in Nederland 10,8 miljoen gebruikers. Geen wonder dat er weleens iets mis gaat. We maken regelmatig mee dat werknemers in de problemen komen, na bijvoorbeeld een ondoordacht bericht op Facebook. Een paar tips van onze juristen.

1. Weet wie je Facebookvrienden zijn

"Ik wil ook nog iemand op zijn bek slaan die ervoor gezorgd heeft dat ik thuiszit. Kan lang duren of kort maar die klappen gaat die krijgen linksom of rechtsom." Dit Facebook-bericht zorgde bijna voor ontslag op staande voet van een magazijnmedewerker. Zijn leidinggevende had het bericht gelezen en voelde zich erdoor bedreigd. De juristen van CNV Vakmensen hebben dit ontslag uiteindelijk weten te voorkomen, maar de magazijnwerker realiseerde zich wel dat het een erg domme actie van hem was.

 

Tips

  • Wie maakt er deel uit van jouw vriendenlijst op Facebook? Als je ervoor kiest dat andere gebruikers jouw Facebookprofiel via de zoekfunctie kunnen vinden, sturen zij jou mogelijk een vriendschapsverzoek. Jij bepaalt of je diegene daadwerkelijk wilt opnemen in je vriendenlijst.
  • Je kunt binnen Facebook zelf zoeken naar vrienden, familie of collega’s. Let wel: je hebt bijna altijd te maken met verschillende groepen: met je familieleden deel je waarschijnlijk andere zaken dan met je collega’s.
  • Facebook geeft jou de mogelijkheid om verschillende lijsten te maken, we raden je dan ook aan dit te doen en goed te kijken met wie je persoonlijke berichten deelt. Dit doe je zo.

2. Bedenk wat je deelt

Plaats niet zomaar een bericht op Facebook. Het voorbeeld van een werknemer die bijna op staande voet werd ontslagen, zegt genoeg. Online bedreigingen worden door de politie net zo serieus genomen als andere vormen van bedreigingen. Daarnaast leiden veel Facebookberichten of –posts in korte tijd vaak tot frustratie.

Tips

  • Je ongezouten mening over je baan? Plaats hem niet op je Facebookprofiel
  • Wil je per se iets met je vrienden delen over je baan? Zorg ervoor dat je dit bericht alleen deelt met vrienden of familie en niet met je collega's.

3. Kijk kritisch naar je privacy instellingen

Alles wat je via Facebook deelt, deel je met de rest van de wereld. Tenzij je ervoor kiest om je privacy instellingen aan te passen. Zo bepaal jij wie de berichten op jouw tijdlijn kunnen zien. Ook leg je via je privacy instellingen vast wie een bericht kan plaatsen op jouw profiel, of jouw baas of collega jou een vriendschapsverzoek mogen sturen en wie jou ‘tagt’ in een foto. Overigens moet je niet denken dat afgeschermde foto’s of filmpjes alleen door jou te beheren zijn. Facebook mag jouw gegevens namelijk verkopen en inzetten voor advertentiedoeleinden. Wil je dit niet? Dan is het opheffen van je Facebookaccount de enige oplossing. Sinds afgelopen april zijn de privacyvoorwaarden van Facebook overigens weer aangepast.

Facebook gebruiken op je werk. Mag dat?


Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

Word nu lid van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen 
  • Rechtshulp voor werk en privé 
  • Hulp bij je belastingaangifte 
  • Korting op verzekeringen 
  • Informatie en advies bij ziekte

 

Word lid met 50% korting