Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Bruggen bouwen, midden in de maatschappij
Kennisbank

Deeltijdpensioen: hoe werkt dat?

Bij deeltijdpensioen ga je een aantal uren per week minder werken in de jaren voorafgaand aan je pensionering. Voor de uren die je minder werkt krijg je een gedeeltelijke pensioenuitkering. Over de uren die je blijft werken, ontvang je loon en blijf je pensioen opbouwen.

Heb je altijd recht op deeltijdpensioen?

Deeltijdpensioen is geen wettelijk recht. Een pensioenfonds of pensioenverzekeraar kan dit wel opnemen in het pensioenreglement. Cao-partijen kunnen in de cao afspreken dat werknemers gebruik moeten kunnen maken van deeltijdpensioen. 

Wat kost deeltijdpensioen?

Dat is afhankelijk van hoe lang en hoeveel uur per week je deeltijdpensioen wilt opnemen. Een offerte van het pensioenfonds en persoonlijk advies kunnen hier meer inzicht in geven. 

Het is goed om je te realiseren dat je wel zelf betaalt voor je deeltijdpensioen. Je neemt alvast een stukje van je pensioen op, waardoor je pensioenuitkering iets lager is op het moment dat je volledig met pensioen gaat. Het is dus eigenlijk een sigaar uit eigen doos. Maar het levert je in de laatste jaren van je loopbaan ook iets op: minder werk en meer vrije tijd om andere dingen te doen. Zo kun je rustiger afbouwen richting je pensioen.

Wat zijn de regels voor deeltijdpensioen?

De regels voor deeltijdpensioen staan in het pensioenreglement. Als je gebruik wilt maken van deeltijdpensioen en minder wilt gaan werken, is het ook van belang om hierover vooraf met je werkgever afspraken te maken. Regels over de mogelijkheid om de arbeidsduur per week te verminderen staan in de Wet flexibel werken.

Bouw je nog pensioen op tijdens deeltijdpensioen?

Tijdens je deeltijdpensioen krijg je loon over de uren die je werkt en daarnaast een pensioenuitkering. Over de uren die je werkt bouw je gewoon pensioen op. Over de pensioenuitkering bouw je geen pensioen meer op. 

Waar vind je meer informatie over deeltijdpensioen?

Informatie over de mogelijkheden van deeltijdpensioen vind je op de site van je pensioenfonds (of pensioenverzekeraar) en in het eigen pensioenreglement. Vaak staat meer over deeltijdpensioen in het hoofdstuk over keuzemogelijkheden. 

Heb je pensioen bij meerdere pensioenfondsen of pensioenverzekeraars, lees dan de informatie bij de afzonderlijke pensioenfondsen (of pensioenverzekeraars). Daarnaast kun je ook bij je werkgever of bij ons meer informatie krijgen. Neem hiervoor contact op met CNV Info.

Lees ook het opiniestuk van onze pensioendeskundige Frans van de Veen in dagblad Trouw