Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Bruggen bouwen, midden in de maatschappij
Kennisbank

Zo schrijf je een goed Curriculum Vitae

Je Curriculum Vitae (cv) is meer dan je sollicitatiebrief doorslaggevend bij beoordeling van geschikte kandidaten door werkgevers. Een cv geeft namelijk een goed overzicht van je talenten, vaardigheden en kennis. Wat mag niet ontbreken in een goed cv?

Indeling cv

Een cv bestaat uit de volgende onderdelen:

  1. Persoonsgegevens
  2. Werkervaring
  3. Opleiding en cursussen
  4. Overige informatie

Persoonsgegevens

Bij persoonsgegevens vermeld je altijd: je naam (voluit), adres, telefoonnummer en geboortedatum. Vermeld eventueel je e-mailadres. Het vermelden van je nationaliteit en burgerlijke staat is niet nodig, maar het kan wel.

Werkervaring

Het is verstandig om meteen na je persoonsgegevens je werkervaring op te sommen. Werkgevers zijn namelijk het meest geïnteresseerd in de vaardigheden die je bezit en hoe die aansluiten op de gestelde eisen in de vacature. Begin met je meest recente werkervaring. Vermeld bij elke baan je functie, je voormalige werkgever en de periode die je daar gewerkt hebt. Beschrijf je functie-inhoud kort en bondig met de belangrijkste taken. Laat je omschrijving aansluiten bij de functieomschrijving in de vacature.

Opleiding en cursussen

Bij het onderdeel opleiding begin je met je hoogst genoten opleiding. Beperk je tot de meest relevante informatie. Noem verder cursussen/trainingen die relevant zijn voor de functie.

Overige informatie

Naast je persoonsgegevens, werkervaring en opleidingen kan je bijvoorbeeld nog je sterke eigenschappen noemen of vrijwilligerswerk dat aansluit op de functie. Zorg dat je jezelf zo goed mogelijk neerzet in je cv. Extra informatie over jezelf kan daar zeker bij helpen.

Cv persoonlijke benadering

Het persoonlijk maken van je cv helpt om op te vallen bij werkgevers. Het noemen van je sterke eigenschappen maakt je cv bijvoorbeeld persoonlijker. Maar ook een kort en bondig persoonlijk profiel of een foto maken je cv persoonlijker.

Voorbeeld cv

Voorbeeld cv’s zijn er genoeg te vinden op internet. Gebruik zo’n voorbeeld cv altijd als leidraad, maar maak het jezelf wel eigen. Op de meeste vacaturesites zijn voorbeeld cv's te vinden. Bijvoorbeeld op

studentenwerk.nl en monsterboard.nl.