Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Bruggen bouwen, midden in de maatschappij
Contracting lijkt op uitzendwerk met als verschil dat de opdrachtgever zelf niet meer leiding geeft en toezicht houdt, maar dat de contractor dit doet. De contractor regelt zowel de werknemers als de leidinggevende. Op deze manier vallen de werknemers niet onder de uitzendcao (of welke cao dan ook), omdat er juridisch gezien sprake is van aanneming van werk. Vanwege de werkgarantie geeft de contractingconstructie werknemers meer werkzekerheid dan de meeste uitzendconstructies. De contractor kan arbeidskrachten in dienst nemen tegen minimale arbeidsvoorwaarden zoals het minimumloon en het minimum aantal vakantiedagen.

Schijnconstructie

Contracting wordt ook wel gezien als een schijnconstructie, omdat werkgevers dikwijls misbruik maken van contracting om de cao te ontduiken. Dit werkt als volgt: een bedrijf ontslaat eerst zijn werknemers die meestal onder een cao vallen. Vervolgens besteedt het bedrijf (een deel van) de productie uit aan een contractor, vaak een dochter van een uitzendbureau. Dit levert het bedrijf een enorm voordeel op, omdat het bespaart op de sociale lasten. De werknemers zijn hiervan de dupe, want zij vallen niet meer onder de cao van de opdrachtgever en ook niet onder één van de uitzend-cao’s. Het gevolg is dat werknemers die werken via contracting, hetzelfde werk doen als de vaste werknemers en/of uitzendkrachten, maar voor minder loon en slechtere arbeidsvoorwaarden.

Contractingcao's via CNV Vakmensen

Om te voorkomen dat werknemers de dupe worden van contracting, heeft CNV Vakmensen twee contractingcao’s afgesloten: de cao Contracting NL B.V. en de cao van Stuwadoorsbedrijf Van Rooij. Voor deze specifieke gevallen was geen sprake van een aanpalende cao die de markt reguleert. Is die aanpalende cao er wel, dan vallen de contractingbedrijven naar onze mening onder de aanpalende cao.

CNV Vakmensen kan je helpen en adviseren

Werk jij op basis van contracting en wil je juridisch advies? Neem contact met ons op