Een arbeidsovereenkomst bij de werkgever kan op verschillende manieren beëindigd worden. Soms moet de werkgever een procedure starten om het contract te mogen beëindigen.
Beëindigen contract voor bepaalde tijd
Een tijdelijk contract (arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd) eindigt van rechtswege op de einddatum van het contract. Een werkgever hoeft het contract niet van tevoren op te zeggen, want het contract eindigt automatisch op de afgesproken datum. Per 1 januari 2015 is de wetgeving veranderd. Er geldt een aanzegtermijn. Contracten voor bepaalde tijd kunnen niet tussentijds worden opgezegd, tenzij dit van tevoren schriftelijk is overeengekomen. Dan geldt wel een opzegtermijn en –voor werkgever- het aanvragen van een ontslagvergunning.
Beëindigen contract voor onbepaalde tijd
Bij een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd kan het contract op vier verschillende manieren worden beeindigd:
- Opzegging door de werknemer, met inachtneming van de opzegtermijn
- Opzegging door de werkgever. Die moet dan wel een goede reden hebben en een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV. Let op: voor bepaalde beroepen zoals onderwijzend personeel, rijinstructeurs, ambtenaren en geestelijken geldt dit niet. Dan kan werkgever zonder toestemming van het UWV, met inachtneming van de opzegtermijn, de arbeidsovereenkomst opzeggen.
- Ontbinding door de kantonrechter
- Met wederzijds goedvinden van werknemer en werkgever
Weten wat je rechten zijn?
Als lid van CNV Vakmensen krijg je rechtshulp >>