Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Bruggen bouwen, midden in de maatschappij
Kennisbank

Werkgevers misbruiken concurrentiebeding

Werkgevers grijpen regelmatig naar het concurrentiebeding, om ervoor te zorgen dat hun werknemers niet zo snel overstappen naar een andere werkgever. Maar daar is het concurrentiebeding niet voor bedoeld. 

In de huidige krappe arbeidsmarkt willen veel werkgevers hun personeel graag vasthouden. Veel werknemers hebben in hun contract – vaak zonder dat ze het weten – getekend voor een concurrentiebeding. Bij de overstap naar een andere werkgever kunnen ze dan onverwacht voor nare verrassingen komen te staan. 

Dat levert ongewenste situaties op. Het concurrentiebeding is namelijk niet bedoeld om werknemers tegen hun zin vast te houden. Verschillende deskundigen pleiten er daarom voor dat werkgevers een vergoeding zouden moeten betalen, als zij hun werknemers aan het concurrentiebeding willen houden. Daarover is nu discussie ontstaan. In veel Europese landen is zo’n verplichte vergoeding een standaard onderdeel van het contract. In Nederland (nog) niet.

Monteur beveiliging

CNV Vakmensen helpt bij rechtszaak

Als je overstapt naar een andere werkgever, kun je soms in de problemen komen met het concurrentiebeding. Lees de bijzondere uitkomsten van rechtszaken die CNV Vakmensen heeft gevoerd.Veelgestelde vragen

 • Wat is een concurrentiebeding?

  Het concurrentiebeding

  In de arbeidsovereenkomst kan een aantal bijzondere afspraken worden opgenomen die de oude werkgever beschermen. De meest voorkomende daarvan zijn:

  In een concurrentiebeding staat dat je na je dienstverband niet mag werken voor de ‘concurrent’ of voor jezelf mag beginnen als dit werk concurrerend is. Een concurrentiebeding gaat dus over een bepaalde periode, maar kan ook gaan over een regio.

   

   

   
 • Wanneer mag je werkgever je een concurrentiebeding opleggen?

  Contract voor onbepaalde tijd

  Jouw werkgever kan alleen een concurrentiebeding opnemen bij een vast contract voor onbepaalde tijd. Als hoofdregel geldt dat een concurrentiebeding kan worden aangegaan wanneer een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd is gesloten. Het beding moet schriftelijk worden overeengekomen.

  Heeft je werkgever een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang, dan kan het concurrentiebeding ook worden opgenomen in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Dit kan alleen op voorwaarde dat je werkgever schriftelijk motiveert waarom een concurrentiebeding nodig is.

  Een concurrentiebeding mag alleen afgesproken worden met een meerderjarige werknemer.

  Wanneer mag een concurrentiebeding niet?

  Wanneer het dienstverband eindigt of niet wordt voortgezet vanwege ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van je werkgever, kan je werkgever jou niet aan het concurrentiebeding houden.

  Voorbeelden daarvan zijn:

  • een verstoorde arbeidsverhouding die aan de werkgever te wijten is
  • discriminatie
  • het niet nakomen van de reïntegratie-verplichtingen bij ziekte van de werknemer
  • onvoldoende zorg voor de arbeidsomstandigheden wanneer een werknemer als gevolg daarvan arbeidsongeschikt is geworden.
 • Wat doe je tegen een concurrentiebeding?

  Wat je kunt doen

  Kom je in je nieuwe contract toch een concurrentiebeding tegen? Ga dan in gesprek met je werkgever en geef aan dat je hiermee niet akkoord gaat. 

  Worden jullie het niet eens? Dan kan de rechter daarover een uitspraak doen. Ook als er een concurrentiebeding is gesloten en jij daardoor onbillijk wordt benadeeld, kan de rechter besluiten het beding geheel of gedeeltelijk te vernietigen.

  Het is belangrijk dat je wel eerst juridisch advies inwint, zodat je voorbereid het gesprek in kan gaan.

 • Mag een concurrentiebeding in een tijdelijk contract staan?

  Bij zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang

  Heeft je werkgever een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang, dan kan het concurrentiebeding ook worden opgenomen in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Dit kan alleen op voorwaarde dat je werkgever schriftelijk motiveert waarom een concurrentiebeding nodig is.

 • Kan een concurrentiebeding worden vernietigd?

  Als jij wordt benadeeld

  Als er een concurrentiebeding is gesloten en jij daardoor onrechtvaardig wordt benadeeld, kan de rechter besluiten het beding geheel of gedeeltelijk te vernietigen.

  Een voorbeeld:

  In een straal van 50 kilometer mag je 12 maanden niet bij de concurrent aan de slag. Bij het overtreden van de regels kun je een boete krijgen. Nieuwe boetes dreigen, zolang je de werkzaamheden bij de concurrent blijft verrichten. Je wordt dus beperkt in waar je mag werken en dat mag niet. 

 • Waar moet je op letten als je overstapt naar een andere werkgever

  Lees je contract na en vraag advies

  Lees je contract erop na, vraag advies en laat zonodig schriftelijk vastleggen dat je werkgever je niet houdt aan het concurrentiebeding.

  Let op!
  In je cao kunnen afwijkende afspraken staan. Controleer deze of vraag het na.
  Heb je nog vragen? Bel dan met CNV Info 030 75 11 007 of stuur je vragen naar info@cnvvakmensen.nl.

Word nu lid van CNV Vakmensen

 • Deskundig advies over werk en inkomen 
 • Rechtshulp voor werk en privé 
 • Hulp bij je belastingaangifte 
 • Korting op verzekeringen 
 • Informatie en advies bij ziekte

 

Word lid met 50% korting