Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Bruggen bouwen, midden in de maatschappij
Kennisbank

Code rood: geen werk, geen geld?

Code rood is het weeralarm bij extreem weer. Het betekent dat het weer grote gevolgen voor de samenleving heeft. Maar wat als daardoor je werk vervalt? Krijg je dan ook geen geld? We geven je een paar voorbeelden.

Schoonmaker op school

De school is dicht, de leerkrachten en kinderen zijn vrij. Het schoonmaakbedrijf geeft aan dat je niet hoeft te komen. Krijg je nu geen salaris? Zeker wel, vinden wij. Het schoonmaakbedrijf krijgt de uren ook gewoon betaald. Dus de schoonmaker ook. De werkgever had de schoonmaker ook kunnen vragen extra werk te doen.

Uitzendkracht op de bus

Veel bussen rijden niet. Dat betekent dat uitzendkrachten, die als buschauffeur zijn ingeroosterd, noodgedwongen thuiszitten. Sommige uitzendbureau’s zeggen nu: geen werk, geen salaris. Is dat terecht? Wij vinden van niet. Je stond tenslotte daadwerkelijk ingeroosterd. Op dat moment hoor je dus ook je salaris te krijgen. Maar helemaal zeker is het niet: het hangt ook af van de kleine lettertjes in je contract.

Werknemer in de zorg

In de zorg is het werk er wel, maar is er een ander probleem: het lukt werknemers niet om op hun werk te komen. Een kwestie van overmacht. Dit is een andere situatie dan de eerdere voorbeelden. De werkgever biedt wel werk aan, maar de werknemer kan door omstandigheden niet komen. Daar kan niemand wat aan doen. De werkgever niet, maar ook de werknemer niet. In dat geval is een fifty-fifty oplossing redelijk.

En hoe zit het met vrije dagen?

Een werkgever kan je niet zomaar dwingen om bij code rood een vrije dag op te nemen. Er zijn verschillende situaties:

  • Je wilt wel werken, maar het werk is er niet (zoals hierboven bij de schoonmaker en de buschauffeur). In dat geval kan de werkgever niet zomaar een verlofdag afboeken.
  • Je werkgever heeft wel werk voor je, maar het lukt je niet om er te komen. Een kwestie van overmacht. Daar kan niemand wat aan doen. In dat geval is een fifty-fifty oplossing redelijk. Dat moet wel in overleg met je werkgever. Als je die dag fulltime zou werken, kan het je dus een halve vakantiedag kosten. 

Lees het nieuwsbericht: 'Code Rood... en dan toch de weg op?' >