Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Bruggen bouwen, midden in de maatschappij
Kennisbank

Verschil tussen bruto- en nettoloon

Je brutoloon is het loon dat in jouw contract, in de wet of in je cao is afgesproken. Je nettoloon is het bedrag dat je uiteindelijk op je bankrekening ziet. Hoe komt het dat dit verschilt? In dit artikel leggen we het je uit.

Bruto- en nettoloon op loonstrook

Voordat je nettoloon op je bankrekening staat vindt een berekening van bruto naar netto plaats. De berekening vind je terug op je loonstrook. Deze ontvang je van je werkgever.

Lees meer over een loonstrook >

Berekening bruto-netto

Bij je brutoloon worden, indien van toepassing, eerst een aantal dingen opgeteld. Bijvoorbeeld toeslagen en reiskostenvergoeding. Daarna gaan er allerlei bedragen van je brutoloon af. Bijvoorbeeld loonheffing en premies.

  • Loonheffing: dit bestaat uit loonbelasting (hoeveel loonbelasting je betaalt is afhankelijk van de hoogte van jouw inkomen).
  • Premie voor de volksverzekeringen (AOW, Anw, Wlz).
  • Pensioenpremie: je werkgever kan een premie inhouden voor je pensioen.

Jouw werkgever zorgt dat de ingehouden bedragen terechtkomen bij bijvoorbeeld de Belastingdienst en het Pensioenfonds. Het bedrag dat overblijft na alle inhoudingen is je nettoloon. Dit is het bedrag dat je op je bankrekening ontvangt.  

Klopt jouw nettoloon?

Of jouw nettoloon klopt is moeilijk te controleren. De loonheffing hangt bijvoorbeeld af van jouw persoonlijke situatie. Pensioenpremies kunnen per bedrijf of bedrijfstak ook verschillen. Twijfel je over de bruto-netto berekening op je loonstrook? Overleg met je werkgever. Of doe de gratis looncontrole voor leden van CNV Vakmensen. Wij checken je salaris voor je zodat jij zeker weet dat je krijgt wat je verdient.

Doe de looncontrole