Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die verschil maakt
Bruggen bouwen, midden in de maatschappij
Kennisbank

Bruto- en nettoloon

Je spreekt als werknemer meestal een brutoloon af met je werkgever. Er zijn wel werknemers die een nettosalaris afspreken, maar dit is niet raadzaam. Voordat het netto verdiende loon op je rekening wordt gestort, vindt er een berekening van bruto-netto plaats. Deze berekening staat op het loonstrookje dat je van de werkgever ontvangt.

Lees meer over het loonstrook >

Berekening bruto-netto

Bij het brutoloon worden, indien van toepassing, eerst een aantal dingen opgeteld. Zo kun je recht hebben op overwerktoeslagen en reiskostenvergoeding. Daarna worden er allerlei bedragen van je brutoloon afgetrokken zoals:

  • Loonheffing
    De loonheffing bestaat uit: loonbelasting (hoeveel loonbelasting je betaalt is afhankelijk van de hoogte van jouw inkomen) en premie voor de volksverzekeringen (AOW, ANW en AWBZ)
  • Pensioenpremie
    Deze premie wordt eventueel ingehouden voor je aanvullende pensioen

Jouw werkgever zorgt dat ingehouden bedragen terechtkomen bij bijvoorbeeld de Belastingdienst en het Pensioenfonds. Het bedrag wat overblijft nadat alle bedragen bij je brutoloon zijn opgeteld en zijn afgetrokken, is je nettoloon. Dit is het bedrag dat je op je bankrekening gestort krijgt.

Klopt jouw nettoloon?

Of jouw nettoloon klopt is best moeilijk te controleren. De loonheffing is bijvoorbeeld afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en pensioenpremies kunnen per bedrijf of bedrijfstak verschillen. Wanneer je twijfelt over de bruto-netto berekening op je loonstrook, kun je het beste eerst overleggen met de werkgever of de salarisadministratie. Als lid van CNV Vakmensen kun je ook bij ons terecht voor looncontrole.

Laat je salaris narekenen