Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Bruggen bouwen, midden in de maatschappij
Kennisbank

Bijzondere beloningen

Bijzondere beloningen zoals bonussen en andere extra uitkeringen staan apart vermeld in een tabel op je loonstrook. In deze tabel is geen rekening gehouden met de standaard loonheffingskorting die normaal nog van je brutoloon wordt afgetrokken.

Voorbeelden van bijzondere beloningen

  • Eenmalige bonus
  • Gratificaties en tantièmes
  • Vakantietoeslag
  • Uitbetalen van niet-opgenomen vakantiedagen
  • 13e maand of eindejaarsuitkering

Hoogste belastingschijf

Een bijzondere beloning komt boven op je normale maandloon. Dat betekent dat de bijzondere beloning in de belastingschijf met het hoogste tarief valt. De hoogte van dat tarief is afhankelijk van jouw totale jaarinkomen.

Jaarinkomen voorgaand jaar

Om dat tarief te bepalen moet dus eerst je totale jaarinkomen duidelijk zijn. Vaak is dat nog niet bekend op het moment dat je die bijzondere beloning ontvangt. Daarom wordt het tarief van de tabel bijzondere beloningen gebaseerd op het jaarloon van het vorige jaar. De belasting die je in 2015 over jouw bonus betaald, is dus gebaseerd op jouw inkomen in 2014. Nadat de Belastingdienst jouw aangifte heeft beoordeeld, kan het dus zijn dat je nog geld terugkrijgt (omdat je jaarinkomen toch lager bleek dan ingeschat) of dat je juist nog moet bijbetalen (omdat je jaarinkomen hoger bleek dan ingeschat). 

Heb je een belastingvraag?

Als lid van CNV Vakmensen kun je terecht bij de CNV Belastingservice >>