Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die verschil maakt
Bruggen bouwen, midden in de maatschappij
Kennisbank

Bijstand

Heb je niet genoeg geld om in je levensonderhoud te voorzien, dan kun je een beroep doen op de bijstand. De bijstand is geregeld in de Participatiewet (voorheen Wet werk en bijstand).

Je krijgt alleen bijstand als je 18 jaar of ouder bent en niet in aanmerking komt voor een andere uitkering (bijvoorbeeld WW). Ben je jonger dan 27 jaar en wil je niet werken of je laten bijscholen, dan heb je geen recht op bijstand. Als je jonger bent dan 27 jaar, geldt er eerst en wachttijd van 4 weken. In deze periode moet je proberen werk te vinden.

Hoogte van de bijstandsuitkering

De bijstand kent een partnertoets en een vermogenstoets. Het inkomen van de partner wordt in mindering gebracht op de uitkering. Ook het eventuele vermogen van de werkloze werknemer wordt in mindering gebracht op de uitkering. De bedragen van een bijstandsuitkering worden jaarlijks aangepast en verschillen per situatie. Zo spelen leeftijd, (gehuwd) samenwonen, kinderen, eigen vermogen en sommige toeslagen een rol.

Bekijk de bedragen op de website van de Rijksoverheid >>

Vrijwilligerswerk

Bijstandsgerechtigden die vrijwilligerswerk doen, krijgen daar soms een onkostenvergoeding voor. Wanneer die vergoeding hoger is dan een bepaald bedrag, kan dit gevolgen hebben voor de hoogte van je uitkering.

  • Vrijwilligerswerk dat volgens de gemeente noodzakelijk is voor reïntegratie: maximaal een vergoeding van 150 euro per maand en 1500 euro per jaar.
  • Overig vrijwilligerswerk: maximaal 95 euro per maand en 764 euro per jaar.

IOAW en IOW

Ben je geboren voor 1 januari 1965 en ben je op of na je 50e verjaardag werkloos geworden? Na afloop van je WW-uitkering kun je een IOAW-uitkering aanvragen.

Lees hier meer over de IOAW

Was je 60 jaar of ouder toen je werkloos werd en is je WW-uitkering begonnen na 30 september 2006 en voor 1 januari 2020, dan kom je mogelijk in aanmerking voor een IOW-uitkering. Als je hier recht op hebt, houd je deze uitkering tot aan je AOW-leeftijd.

Lees hier meer over de IOW

Weten wat je rechten zijn?

Als lid van CNV Vakmensen krijg je goede rechtshulp.