Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Bruggen bouwen, midden in de maatschappij
Kennisbank

Bedrijfsreglement: wat is het?

Bedrijfsreglement, bedrijfshandboek, huishoudelijk reglement: allerlei begrippen die hetzelfde betekenen. Wat houdt het precies in? En waarom is het belangrijk? Je leest het in dit artikel.

Wat is een bedrijfsreglement?

Een bedrijfsreglement is een document waarin bedrijfsregels en algemene afspraken staan voor werknemers. Bijvoorbeeld afspraken over huis- en gedragsregels, werktijden, vergoeding voor woon-werkverkeer, ziekteverzuim, vakantie en verlof. Zo weet iedereen wat de regels zijn binnen een bedrijf. Als er een bedrijfsreglement van toepassing is staat dat vaak in je arbeidsovereenkomst.

Voordelen bedrijfsreglement

  • Nieuwe medewerkers leren de (huis)regels en cultuur van het bedrijf snel kennen.
  • Een bedrijfsreglement biedt houvast. Je weet als werknemer precies wat je rechten en plichten zijn. Als bedrijf kun je hierop terugvallen als er onduidelijkheden zijn.
  • Een bedrijfsreglement biedt structuur voor het personeelsbeleid. Dit is prettig voor werknemers.

Bedrijfsreglement invoeren of wijzigen?

Gaat jouw werkgever een bedrijfsreglement invoeren of wijzigen? De bestuurders van CNV Vakmensen kunnen hierbij adviseren.

De werkgever stelt het bedrijfsreglement op. Soms in overleg met de OR of personeelsvertegenwoordiging. Een werkgever kan een arbeidsvoorwaarde in het bedrijfsreglement alleen wijzigen met instemming van de werknemer. Soms kan dit ook zonder de instemming van de werknemer. Dan moet de werkgever wel een heel groot belang bij de wijziging hebben. Zo groot dat de belangen van de werknemer hiervoor moeten wijken.

Onder bepaalde omstandigheden kan van de werkgever verlangd worden dat hij de medewerker compenseert of een afbouwregeling aanbiedt. Bijvoorbeeld wanneer een medewerker wordt overgeplaatst in een andere functie waarbij een lager salaris hoort of andere, mindere arbeidsvoorwaarden.