Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Bruggen bouwen, midden in de maatschappij
Kennisbank

Aanzegtermijn

Heb je een tijdelijk contract? Dan is voor jou mogelijk de aanzegtermijn van toepassing. 

Wat is de aanzegtermijn?

Een aanzegtermijn houdt in dat je werkgever je op tijd moet laten weten of jouw tijdelijke contract wordt verlengd of niet. Je moet dus ook te horen krijgen dat je wél mag blijven. De aanzegtermijn heeft betrekking op een tijdelijk contract, bijvoorbeeld een jaarcontract. Voor een aanzegtermijn geldt echter dat het contract dan minimaal 6 maanden moet hebben geduurd.

Wanneer moet je werkgever reageren?

Jouw werkgever moet bij alle tijdelijke contracten van minimaal 6 maanden uiterlijk 1 maand voor het einde van je contract duidelijkheid geven. Met deze regel wordt voorkomen dat je tijdens je laatste werkweek te horen krijgt dat je niet meer hoeft te komen.

En als mijn werkgever zich niet houdt aan de afspraak?

Dan loopt hij het risico op een boete. De hoogte van die boete hangt af van de periode dat hij te laat is. Hoor je bijvoorbeeld pas op je laatste werkdag dat je contract niet verlengd wordt? Dan heb je recht op een schadevergoeding. Dit bedrag is dan even hoog als het salaris voor een maand. Als jouw werkgever pas een halve maand voor het aflopen van je contract duidelijkheid geeft, moet hij jou het salaris voor een halve maand betalen. 

Moet ik actie ondernemen?

Op het moment dat je werkgever zich niet aan de aanzegtermijn houdt, kun je overwegen om de boete op te eisen. Bedenk wel dat het per situatie kan verschillen of het handig is om te beginnen over de aanzegtermijn. Als je mag blijven is het misschien niet handig je werkgever eraan te herinneren dat hij jou een boete schuldig is. Het is in ieder geval belangrijk dat je eerst juridisch advies inwint, zodat je goed voorbereid in gesprek kan gaan met je werkgever. 

Let op!

In je cao kunnen afwijkende afspraken staan. Controleer deze of vraag het na. Heb je nog vragen? Bel dan met CNV Info: 030 75 11 007, of stuur je vragen naar info@cnvvakmensen.nl.

Word nu lid

  • Deskundig advies  
  • Rechtshulp voor werk en privé 
  • Hulp bij je belastingaangifte 
  • Korting op verzekeringen 
  • Informatie en advies bij ziekte

En ontvang 50% korting