Bespaartips voor energie: verminder gas en energieverbruik in huis

De prijzen van energie en boodschappen stijgen. Veel mensen voelen dat in hun portemonnee. Misschien heb je moeite om rond te komen. Een goed idee is goed te kijken naar het energieverbruik in jouw woning. We hebben een paar handige tips onder elkaar gezet. Daarmee kun je besparen op je energierekening.

1. Zet de thermostaat op 19 graden

Zet je verwarming een graadje lager. Vaak is 19 graden al genoeg. Zeker wanneer je het niet erg vindt om een dikke trui aan te doen of een dekentje te gebruiken op koude dagen. Houd de deuren in huis dicht en zet de verwarming uit in de ruimtes waar je niet bent. Draai voordat je gaat slapen de thermostaat terug naar 15 graden. Zo bespaar je op je al snel veel geld op je energierekening.

2. Time je douchebeurt

Een warme douche kost veel energie. Probeer je douchebeurten te verkorten naar maximaal 5 minuten. Door bijvoorbeeld de timer van je telefoon te gebruiken. Ook helpt het om de douche een paar graden kouder zetten dan je gewend bent. En dat is vaak nog gezond ook.

3. Doe bewust de was

Was je kleding niet heter dan nodig. Wassen op een lagere temperatuur kost veel minder energie. En dus geld. Heeft je wasmachine een eco-programma? Gebruik deze! Het is niet alleen zuiniger maar verbruikt ook nog eens minder water. Bespaar nog meer door de wasmachine pas aan als hij helemaal vol is. Hang na afloop van de wasbeurt je kleding aan een wasrek of waslijn. Dan hoef je de droger niet aan te zetten en gaat je kleding langer mee.

4. Gebruik de vaatwasser slim

Heb jij een vaatwasser? Laad de vaatwasser goed vol voordat je hem aanzet. En gebruik het eco-programma wanneer je machine deze optie heeft. Zo bespaar je energie en, je raadt het al, geld. Dit duurt soms wat langer dan het normale programma maar als je hem ’s nachts aanzet merk je daar niks van. Als je nóg meer wilt besparen, dan kun je natuurlijk ook gewoon het ouderwetse teiltje, de afwasborstel en vaatdoek gebruiken!

5. Voorkom sluipverbruik

Het is zonde om te betalen voor energie die je niet nodig hebt. Apparaten die je niet gebruikt maar toch aan stroom verbonden zijn verbruiken vaak nog steeds energie. Ook in stand-by modus. Denk bijvoorbeeld aan je koffiezetapparaat, elektrische tandenborstel, magnetron of de oplader van je mobiele telefoon of de ontvanger van je tv. Haal de stekkers uit het stopcontact of gebruik stekkerblokken met aan/uit-schakelaar om geen stroom te verspillen.

6. Vervang gloeilampen voor ledlampen

Ledlampen verbruiken tot 90% minder stroom en gaan veel langer mee dan andere lampen. Check de lampen in jouw huis. Kom je nog gloei- of halogeenlampen tegen? Vervang ze door ledlampen. Zo bespaar je energie en kosten op lange termijn.

7. Houd je verbruik bij met de P1-poort

Er zijn verschillende slimme meters die je energieverbruik kunnen meten. Een P1-meter is een apparaatje dat je op de slimme meter aansluit. Het apparaatje meet per kwartier of per minuut, afhankelijk van je slimme meter, het elektriciteit- en gasverbruik. Vaak krijg je via een app op je telefoon direct gedetailleerd inzicht in je stroomverbruik.

Ik heb een combi boiler/gasketel. Deze was continu water aan het warm houden. Ook ‘s nachts en in de zomer. Ik zag dat dit me veel geld kostte. Door de thermostaat op vakantiestand te zetten wanneer ik geen warm water nodig heb bespaar ik een hoop geld.

Kaderlid John van Zijl

Bespaartip van kaderlid John van Zijl

Kaderlid John van Zijl legt uit hoe hij met een slimme meter (p1-meter) veel energie kan besparen in huis: “Door piekverbruikers op te sporen met de P1 meter kon ik op een simpele manier beginnen met energie besparen. Bijvoorbeeld door stekkers uit apparaten te halen die je niet gebruikt, de verwarming ‘s nachts uit te zetten, gloeilampen te vervangen door ledlampen of een oude diepvries te vervangen door een zuiniger exemplaar.”

Op de P1 meter kan je ook het gasverbruik controleren. John kwam er zo achter dat zijn gasketel onnodig veel verbruikte: “Ik heb een combi boiler/gasketel. Deze was continu water aan het warm houden. Ook ‘s nachts en in de zomer. Ik zag dat dit me veel geld kostte. Door de thermostaat op vakantiestand te zetten wanneer ik geen warm water nodig heb bespaar ik een hoop geld.”

Met smartstopcontacten hield hij met de meter ook het verbruik van andere apparaten in huis bij. “Het is een sport geworden om op zoek te gaan naar grote verbruikers. We ontdekten dat het lange wasprogramma veel minder energie kost dan het gebruikelijke snelle programma. Dit komt omdat het lange wasprogramma de was schoon krijgt bij een lagere watertemperatuur, en dat scheelt een hoop energiekosten. We ontdekten ook dat de was ophangen op het balkon veel goedkoper is dan de droger gebruiken. Het is leuk om bij te houden in de app.”

Wist je dat

De ontvanger van de tv op stand-by laten staan al snel 20 euro per jaar kost?

De sluipverbruikers in je huis kosten ontzettend veel energie. Bij het zoeken naar de grootste stroomverbruikers in huis ga je al snel achter de grote apparaten aan. Zoals de wasmachine of droger. Maar de zogenoemde sluipverbruikers - die vrijwel de hele dag aanstaan wanneer ze in het stopcontact zitten - worden vaker over het hoofd gezien. Dit zijn bijvoorbeeld de oplader van je telefoon of de ontvanger van je tv. De ontvanger van je tv staat vaak de hele dag op stand-by en verbruikt 6 Watt. Als je dit omrekent naar een dag (24 uur) voor een heel jaar (365 dagen) is dat een totaal van 52 kWh. Dat kost je al snel 20 euro per jaar.

Deel jouw bespaartip en win een P1-meter

De thermostaat een paar graden naar beneden of korter douchen. Wat is jouw persoonlijke bespaartip om de maandelijkse uitgaven omlaag te brengen? Deel jouw tip en maak kans op een P1-meter.

Deel jouw persoonlijke bespaartip en win

Word lid van CNV

Als lid van CNV maak je deel uit van een beweging die zich inzet voor goede werk- en salarisafspraken. Die in Den Haag opkomt voor jouw belangen. Een vereniging met experts bij wie je altijd en onbeperkt terecht kunt met al je vragen over werk en inkomen. En die voor elke levensfase een passende dienstverlening voor jou heeft.

  • Deskundig advies
  • Rechtshulp voor werk en privé
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte