Eerste bod Canon onder de maat

Canon heeft tijdens de tweede onderhandelingsronde een bod van 3,4 procent op tafel gelegd voor een looptijd van 1 jaar. Wij als bonden hebben dit bod afgewezen omdat het in onze ogen veel te mager is.

Wat werkgever biedt

De werkgever stelt een cao voor die loopt van 1 januari 2023 tot 1 januari 2024. Op 1 februari 2023 wil Canon een loonsverhoging van 3,75 procent geven. Dat is dus op jaarbasis 3,4 procent. We hebben de werkgever gewezen op het onderhandelingsresultaat van de Metalelektro waar een loonsverhoging van 5,5 procent per 1 december 2022 en 60€ korting op de werknemerspremie voor het pensioen op tafel ligt. 
Daarnaast vinden we dit bod geen recht doet aan de inzet van de werknemers en vinden we dat Canon hun medewerkers tegenmoet moet komen in deze financieel moeilijke tijden.

Loonsverhoging belangrijkste

Canon en de bonden hebben afgesproken dat we ons dit jaar vooral richten op een goede loonsverhoging. Dit in verband met de torenhoge inflatie waar iedereen mee te maken heeft. Ook heeft Canon eerder laten weten dat Canon de nieuwe cao als een overgangs-cao ziet. Het bedrijf wil de mogelijkheid onderzoeken om de Canon-cao te splitsen. 
CNL heeft de intentie uitgesproken om over te stappen naar de cao voor Informatie-, Communicatie- en Kantoortechnologiebranche (ICK-cao). CPPN zou dan een eigen cao houden. Het bedrijf wil dit omdat de werkzaamheden van beide bedrijven sterk van elkaar verschillen.

Wat vind jij?

Canon zal bij de volgende onderhandelingsronde met een nieuw voorstel komen. De volgende ronde vindt op maandag 14 november plaats. Wij zijn natuurlijk benieuwd naar jullie reactie. Wat vinden jullie van het eerste bod van Canon? Laat het ons weten. Dat kan per mail. Je kan ook meepraten en vragen stellen op de cao-pagina.
Wij houden jullie op de hoogte.

Mede namens delegatielid Herman Kuypers,
Ed Leunissen, bestuurder CNV Vakmensen
M 06 2902 3284 / e.leunissen@cnvvakmensen.nl