Detachering

Wat je moet weten over detachering

Detachering is een vorm van flexwerk waarbij een werknemer tijdelijk bij een andere organisatie aan de slag gaat. De werknemer blijft ondertussen wel in dienst van zijn eigen werkgever. Op deze pagina gaan we in op wat detachering precies inhoudt. Want wat zijn je rechten als gedetacheerde en wat is het verschil is tussen detachering en uitzenden? We leggen het je uit.

Wat is detachering?

Detachering betekent dat werknemers worden uitgeleend aan een ander bedrijf. Een bedrijf kan werknemers inhuren die eigenlijk in dienst zijn van een detacheringsbureau. In dat geval staat de werknemer niet op de loonlijst van het bedrijf dat hem of haar inhuurt, maar op de loonlijst van het detacheringsbureau.

Wanneer wordt gebruik gemaakt van detachering?

Detachering kan in verschillende situaties worden toegepast. Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Het tijdelijk vervangen van een medewerker die ziek is of met verlof gaat
  • Bij behoefte aan extra personeel vanwege onverwachte drukte op het werk
  • Bij projecten waar specifieke kennis of vaardigheden van werknemers is vereist
  • Voor een traineeship
  • Als een bedrijf behoefte heeft aan personeel in een flexibele schil

Detachering bij re-integratie

Als je terugkeert na ziekte en je werkgever heeft geen passend werk voor je, dan kun je ook gedetacheerd worden. Dat betekent dat je bij je oude werkgever in dienst blijft, maar in overleg op zoek gaat naar een geschikte opdracht. Je arbeidsvoorwaarden blijven in dat geval hetzelfde. Toch is het belangrijk om te weten dat in de praktijk dingen kunnen veranderen, bijvoorbeeld:

  • Je ontvangt minder loon
  • Je onkostenvergoeding wordt niet betaald
  • Je moet de leaseauto inleveren
  • Je wordt bij terugkomst in een lagere functie ingedeeld

Detacheren of uitzenden: het verschil

Detacheren is een vorm van uitzenden waarbij er van tevoren afspraken worden gemaakt over de werkuren en de einddatum van de opdracht. Het belangrijkste verschil met uitzenden is dat de werknemer bij een detacheringsbureau in dienst is, terwijl dit bij een uitzendbureau niet het geval is. Dit betekent dat een gedetacheerde werknemer toch uitbetaald wordt als er tijdelijk geen opdracht beschikbaar is.

Geldt het concurrentiebeding bij detachering?

Een concurrentiebeding verbiedt een werknemer om voor een ander bedrijf in een vergelijkbare functie te werken. Maar in de Wet Allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Wet Waadi) is een belemmeringsverbod opgenomen. Dat betekent dat het een werknemer niet verboden mag worden om aan het eind van een detacheringsovereenkomst bij de opdrachtgever aan de slag te gaan. Daarom is het concurrentiebeding in veel gevallen (deels) niet geldig.

Als gedetacheerde problemen met het concurrentiebeding

Ben jij gedetacheerd en belemmert jouw werkgever een overstap vanwege een concurrentiebeding? Neem dan contact op met bestuurder Roderik Mol.

Stuur een email

Gelijke beloning voor gedetacheerde werknemers

Een gedetacheerde werknemer heeft recht op hetzelfde salaris als een werknemer binnen het bedrijf met dezelfde functie. Ook heb je recht op vergoedingen zoals toeslag voor overwerk of reiskosten, ook wel de inlenersbeloning genoemd. Dit is vastgelegd in de Wet Waadi en de cao’s voor uitzendkrachten. Toch gebeurt het regelmatig dat de gedetacheerde werknemer te weinig betaald krijgt.

Krijg jij waar je recht op hebt als gedetacheerde?

Word jij gedetacheerd en twijfel je of je voldoende salaris krijgt? Als lid van CNV kun jij een gratis quickscan laten doen. We controleren een aantal loon- en contractzaken om te zien of jouw betaling klopt. Zo weet je waar je recht op hebt en kun je problemen voorkomen. Als uit de scan blijkt dat je onderbetaald wordt, kun je tot 5 jaar terugvorderen en soms honderden tot duizenden euro’s terugkrijgen.

Zo werkt de quickscan

We hebben het volgende van je nodig

  1. Je contract (en uitzend- of plaatsingsbevestiging als dit niet in het contract staat)
  2. Je laatste 5 loonstroken
  3. Een urenregistratie over de periode van de loonstroken
  4. Een korte omschrijving van je arbeidshistorie bij dezelfde opdrachtgever/inlener en een omschrijving van de werkzaamheden

Mail alle gegevens naar Roderik Mol. Lever de gegevens zo compleet mogelijk aan. Heb je vragen, dan kun je hetzelfde emailadres gebruiken.