Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Betrokken en verantwoordelijk voor een maatschappelijke bijdrage
Diensten

Werkgeluk kun je zelf beïnvloeden

Voelen dat je op de goeie plek zit. Elke dag leuke dingen doen. Fluitend naar je werk. Het zijn allemaal signalen dat jij gelukkig bent op je werk. Wist je dat gelukkig zijn in je werk de belangrijkste voorwaarde is om ook buiten je werk gelukkig te zijn?

Wie elke dag met plezier zijn werk doet is bovendien productiever, innovatiever en minder snel ziek. Werkgeluk verkleint de kans op burn-out. En het meest belangrijk: jouw mate van werkgeluk bepaalt voor een heel groot deel dus hoe gelukkig je bent buiten je werk.

Tools

Maar gelukkig zijn in je werk, daar heb je zelf geen invloed op, toch? Mis! Wist je dat je zelf heel wat tools in handen hebt waarmee je je eigen werkgeluk kunt vergroten? Wist je dat het zelfs mogelijk is in cao’s afspraken te maken over werkgeluk? In de cao van ING is dat gelukt!

Tips voor meer geluk

Om je op weg te helpen je eigen werkgeluk te vergroten, hebben we een aantal tips die jou helpen meer gelukkig te zijn of te worden in je werk.

 > Benoem alles wat je leuk vindt aan je werk
Soms is het goed je te realiseren wat jouw werk leuk maakt. Waarom heb je na een lange vakantie weer zin om aan het werk te gaan? Dat kan van alles zijn, van de inhoud van je werk tot sociale aspecten. Lees meer op Je Achterban.

 > Benoem 3 dingen die je minder leuk vindt aan je werk
Pas als je voor jezelf helder hebt wat je minder leuk vindt aan je werk, kan je er daadwerkelijk iets aan doen. Verveel je je bijvoorbeeld? Erger je je aan die ene collega? Of is de werkdruk gewoon te hoog? Lees meer op Je Achterban.

 > Beschrijf 3 persoonlijke kwaliteiten of vaardigheden
Beschrijf 3 van je persoonlijke kwaliteiten of vaardigheden en bedenk hoe ze terugkomen in je werk. Gebruik je ze al? Kun je ze vaker inzetten? En zijn er misschien vaardigheden die je zou willen leren? Lees meer op Je Achterban.

 > Ga precies zoveel uitdaging aan als je vaardigheid aan kan
Als je werk te makkelijk is, ga je je vervelen. Als je werk te moeilijk is, krijg je stress. Het is dus belangrijk om werk te doen op jouw niveau. Op die manier creëer je flow. Lees meer op Je Achterban.

> Benoem waarom jouw werk belangrijk is en wees daar trots op
Bedenk en benoem voor jezelf waarom jouw werk belangrijk is. Zoals de schoonmaker van NASA die op de vraag wat hij aan het doen was antwoordde: 'Ik help mee mensen op de maan te krijgen.' Lees meer op Je Achterban.

Workshop

Wil jij je nog meer verdiepen in het vergroten van je eigen werkgeluk? Dan verzorgt CNV Vakmensen workshops voor jou en je collega’s. Daarin helpen we je de waarden te vinden die jouw werkgeluk vergroten. We reizen met onze Passietour heel Nederland door. Wil je dat we ook bij jouw bedrijf langskomen? Vul dan het formulier hieronder in. Liever eerst wat meer informatie? Vul dan ook het formulier in.

 


Meld jouw bedrijf aan voor de CNV Passietour
*
*
*
*
*
Werkgeluk in de cao? In de cao van ING hebben we de volgende afspraken gemaakt


Er zal zoveel als mogelijk rekening gehouden worden met de individuele omstandigheden van werknemers. Dat betekent dat ze daarover in gesprek zullen gaan met hun leidinggevenden. Dat is voor beiden wennen. Om werknemers daarbij te helpen hebben is afgesproken dat er interne collega’s worden opgeleid om mensen te helpen het gesprek over hun toekomst aan te gaan. Ook de leidinggevende zal leren hiermee om te gaan. Bij uitvraag bleek dat als het onderwerp ‘tijd’ aandacht krijgt, dit het meeste werkgeluk oplevert. Daarom is er een budget van 0,4% afgesproken. Van dat geld wordt een zogenaamde pool van werkgelukbrengers (vervangers) ingericht, zodat werknemers tijd hebben voor hun eigen ontwikkeling en hun werk-privébalans.