Werktijdverkorting: hoe werkt dat?

Bedrijven mogen onder bijzondere omstandigheden (zoals nu met het coronavirus) de werktijd van hun personeel verkorten. Dit is alleen toegestaan als een bedrijf gedurende minimaal 2 en maximaal 24 weken, minstens 20% minder werk heeft. Als jij bij zo'n bedrijf werkt, heeft dit gevolgen voor je.

Update 17-3-2020: De regeling Werktijdverkorting (wtv) is stopgezet als ‘corona-maatregel’. Het kabinet introduceert de tijdelijke maatregel Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW).

Werktijdverkorting (WTV) betekent dat een aantal mensen binnen het bedrijf minder uren gaat werken.

Voor wie geldt de werktijdverkorting?

Werktijdverkorting geldt voor werknemers waarvoor de werkgever een loondoorbetalingsplicht heeft. Voor uitzendkrachten of oproepkrachten met een nulurencontract geldt dat niet. Hoeveel mensen minder uren gaan maken, hangt af van het omzetverlies van het bedrijf waarvoor je werkt. Behoor je tot de werknemers die WTV krijgen, dan betekent het dus dat je minder uren gaat werken. WTV kan gelden voor een aantal uren per dag/week, maar kan ook worden aangevraagd voor jouw volledige aantal werkuren per week.

Financiële gevolgen

Tijdens de WTV blijf je gewoon in dienst bij je werkgever en blijft je inkomen doorgaans gewoon gelijk. Het UWV betaalt het WW-gedeelte rechtstreeks aan je werkgever. De pensioenpremies lopen gewoon door, dus je pensioenopbouw wordt niet verstoord.

Werknemers die via de WTV minder werken, kunnen gedurende die tijd scholing volgen om de inzetbaarheid in eigen bedrijf en in de sector te verbeteren. Jouw werkgever is verplicht zich hiervoor in te spannen. De werkgever kan je verplichten om deel te nemen aan de scholing.

Ziekte en vakantie

Op het moment dat je ziek wordt, moet de werkgever je ziek melden door middel van het declaratieformulier. De eerste 13 weken loopt de WTV dan gewoon door, daarna ga je over in de ziektewet van het UWV. In principe kun je vakantie opnemen tijdens WTV. Je werkgever betaalt je vakantie door, want je bent gewoon in dienst.

Antwoord op je vragen bij het einde van je arbeidsovereenkomst

Waar moet ik op letten als mijn contract eindigt? Met de online tool van CNV Vakmensen ontvang je betrouwbare informatie en advies rond het einde van jouw arbeidsovereenkomst.

Lees meer

Sollicitatieplicht

Bij de WTV gelden veelal gelden dezelfde verplichtingen als tijdens een gewone WW, maar je hoeft niet te solliciteren of je in te schrijven als werkzoekende bij het UWV WERKbedrijf. Pas als je door de WTV helemaal niet meer werkt en jouw werkgever verlenging aanvraagt van de WTV-periode komt de sollicitatieplicht in beeld. Je moet je dan uiterlijk de tweede dag na de eerste verlenging hebben ingeschreven als werkzoekende. Let wel, dat is dus al na de eerste 6 weken van werktijdverkorting.

Werkloos na WTV

Als je je baan kwijtraakt na de volledige WTV, dan kun je opnieuw een WW-uitkering aanvragen. Afhankelijk van je arbeidsverleden heb je recht op maximaal 24 maanden WW. Werkte je tijdens de WTV helemaal niet en kreeg je werkgever WW voor jou? Dan kan de periode van WTV invloed hebben op de duur van je WW-uitkering: die kan korter worden.

Hulp nodig?

Heb jij als werknemer met werktijdverkorting te maken? CNV Vakmensen helpt jou graag en beantwoordt je vragen.

Neem contact met ons op

Veelgestelde vragen

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict