Massa is Kassa cao callcenters

Follow the money liet zien dat Contactcenters bizarre marges maken en goed verdienen aan de coronalijnen. Massa is kassa zullen de werkgevers gedacht hebben. Helaas zien de agents niet veel terug van dit succes. Het gaat nog steeds niet zo goed met het salaris van de callcenters agents. De kassa bij de bedrijven rammelt, maar jullie beurs (nog) niet.. De cao-onderhandelingen komen er weer aan en dan kunnen jullie hier dus iets aan doen. Samen met jullie wil CNV Vakmensen stappen gaan zetten om jullie cao te verbeteren. Daar hebben we jullie hulp massaal bij nodig. Om te beginnen, vul de enquête in en praat met je collega's over jullie loon en protesteer tegen de lage lonen.

Cao Contactcenters
In een recent artikel van Follow the money, www.ftm.nl/artikelen/cashen-corona-callcenters maar ook in de jaarverslagen van grote callcenters zie je dat het goed , heel goed, gaat met veel bedrijven. Het is duidelijk dat jullie lagere salarissen echt niet meer kunnen. De cao-onderhandelingen komen er weer aan en CNV Vakmensen wil weer stappen gaan zetten om jullie cao te verbeteren. Daar hebben we jullie hulp bij nodig. Om te beginnen om je mening te geven.

Klik hier om de enquête in te vullen.

Je Achterban
Krijg jij deze nieuwsbrief per post dan hebben wij geen e-mailadres van jou, of je hebt je uitgeschreven voor nieuwsbrieven van CNV Vakmensen. Wij willen het liefst jou zo snel mogelijk op de hoogte stellen van al het cao-nieuws. Kijk daarom op “mijncnv” op onze site: www.cnvvakmensen.nl om dit te controleren of geef je e-mailadres opnieuw door. Op Je Achterban kun je het hele cao-traject op de voet volgen en actief over meepraten. Ook deze enquête vind je daar. Heb jij collega’s die (nog) geen lid zijn maar wel een mening hebben over de cao en willen meepraten? Dat kan dus ook op www.jeachterban.nl/callcenters/

Daarnaast willen we zoveel mogelijk agents mee laten doen. Deel deze nieuwsbrief dus met alle collega’s en maak whatsapp-groepen met je collega’s om mee te praten.

Loon
Jullie loon hoort helaas bij het laagste in Nederland. Dat komt omdat de concurrentie hard is maar ook omdat er weinig mensen meedoen met de cao-onderhandelingen. Meer loon regelen moet je echt als werknemers samen doen. Roep al je collega’s dan ook op om mee te doen. Vul in ieder geval de enquête in. Jullie loon wordt dit jaar en volgend jaar ongeveer 2% minder waard door de inflatie. Dat moet in ieder geval gecompenseerd worden. Ook lopen jullie al jaren achter op de rest van de bedrijven in Nederland. Een loonsverhoging van 4-5% zou dus fair zijn. Of dit lukt, hangt af van werkgever maar ook of jullie dit ook vinden en er iets aan willen doen. Laat van je horen. De jaarlijkse verhoging, omdat je je werk beter doet, laten we hier buiten beschouwing. Dat is omdat jij elk jaar je werk beter doet en zo dus meer oplevert voor jouw werkgever.

Pensioen
Het is treurig en verbijsterend dat jullie geen pensioen hebben. Als je jong bent denk je dat zie ik later wel, maar als je 40 bent dan is het eigelijk al te laat om een goed pensioen op te bouwen. Begin nu met je pensioen als je niet als arme gepensioneerde wilt leven. Wij willen dus een goed pensioen in de cao regelen.

Thuiswerken
Het is gek maar in de wet staat al dat werkgevers verantwoordelijk zijn voor een goede werkplek. Maar velen van jullie zitten op een keukenstoeltje aan een eettafel gebogen op een laptop te werken. Dat is op de lange duur niet gezond. Hier kun je klachten van krijgen. Wij willen in de cao regelen dat er serieus gekeken wordt naar jullie thuiswerkplek en dat deze goed en veilig en gezond worden. Thuiswerken kost jou geld en bespaart werkgevers geld omdat ze minder kantoren hoeven aan te houden. Het Nibud heeft berekend dat een thuiswerkvergoeding minimaal 2 euro per dag moet zijn. Daarnaast zou iedereen een headset, toetsenbord, muis en een laptop en een ergonomische steun via werkgever verstrekt moeten krijgen. Wij willen dat de huidige maximale thuiswerkvergoeding verhoogd wordt naar 57 euro per maand (33 cent netto per uur) als je een eigen device hebt.

Leuk werk!
Callcenterwerk is leuk en dankbaar werk. Er wordt vaak negatief over gedaan maar jullie werk is belangrijk. Wat het minder leuk maakt, is de lage verdiensten en het feit dat werkgevers in hun drang zo goedkoop mogelijk te werken strak sturen. Niet alle werkgevers, er zijn er ook die snappen dat de basis voor succesvol zijn niet strak controleren en het spreadsheet zijn maar vertrouwen in elkaar. Geef agents het vertrouwen en de vrijheid om de klanten zo goed mogelijk te helpen. En ja, dan kan het soms langer duren. Daar willen we afspraken over maken, over modern werkgeverschap.

Pensioen
Er moet eindelijk een goede pensioenregeling in de cao komen.

Ziek
Ziek zijn is geen keuze, ziek zijn overkomt je. We willen dus afschaffing van de bonus/straf vakantiedagen voor niet ziek zijn. Ook willen we de straf voor lang ziek zijn afschaffen en mensen gewoon 100% doorbetalen gedurende de eerste twee ziektejaren.

Scholing
We willen dat er serieuze scholingsmogelijkeden komen in de branche. Iedereen die dat wil moet zich kunnen ontwikkelen en doorstromen. Om te beginnen willen we een opleidingsbudget van 300-500 euro voor iedereen (ook voor uitzendkrachten).

Bovenstaande zaken zijn in de meeste fatsoenlijke cao’s in Nederland al gregeld. We willen in jullie cao ook stappen maken.

Jullie hulp
Zonder julle hulp gaat dit niet lukken. Ook voor de cao-onderhandelingen geldt Massa is kassa. Doen jullie massaal mee dan kunnen vakbonden beter onderhandelen.

Vragen
Neem contact op met Roderik Mol, bestuurder CNV Vakmensen
E. r.mol@cnvvakmensen.nl