Loungebezoek Schiphol beveiliging

Vandaag waren we op bezoek bij de lounges op Schiphol. We hebben kennis gemaakt met nieuwe leden en collega’s hebben veel ervaringen gedeeld over de roerige situatie. Het onderwerp van gesprek was de nieuwe tender en natuurlijk de gevolgen van Corona. Een paar veel gestelde vragen en antwoorden delen we graag met jullie.
 Het was goed weer met beveiligers op Schiphol live in gesprek te gaan over de nieuwe tender en Corona. Een aantal vragen en antwoorden delen we graag met jullie.

Kunnen nieuwe leden nog steeds lid worden zonder wachttijd?

Ja dat kan tot 23 oktober 2020, dus als je een collega lid wil maken doe dat dan nu hier

Als ik verlof heb aangevraagd voor na 3 december a.s. bij mijn huidige werkgever en goedkeuring heb, neem ik deze 'rechten' dan mee naar het nieuwe bedrijf ? 

Ja deze verloftoekenning neem je mee naar het nieuwe bedrijf.

Ik las in de vorige nieuwsbrief dat CTSN 230 werknemers teveel heeft straks per 3 december, wat betekent dit? 

Er is sprake van overgang van onderneming, je behoudt dus je baan en arbeidsvoorwaarden. Momenteel is er vanwege Corona minder uitvraag van Schiphol aan de bedrijven, hierdoor zitten beveiligers soms thuis. Op dit moment hebben de huidige bedrijven op Schiphol ook mensen thuis zitten. Er zijn ook nog vacatures bij een aantal bedrijven op Schiphol, de hoop is er dus dat in de week van 26 oktober bij de definitieve indeling er geen grote verschillen meer zitten tussen de bedrijven onderling.

I-SEC heeft 200 vacatures, hebben deze te maken met de tender? 

Nee, deze hebben formeel niks met de nieuwe tender te maken. De tender gaat namelijk over de nieuwe perceelindeling. Er is sprake van contractwisseling. Als beveiliger ga je dus 1 op 1 over naar het nieuwe bedrijf of blijf je bij je huidige bedrijf werken als je huidige werkgever het perceel heeft behouden. Het is natuurlijk wel prettig dat er vacatures bij I-SEC openstaan, hopelijk kunnen hierdoor de verschillen met bijvoorbeeld CTSN worden gladgestreken. Echter, dit moet nog wel 'even' gebeuren de komende weken. 

Op dit moment heb ik recht op ADV dagen, neem ik deze mee naar de nieuwe werkgever? 

ADV dagen zijn een arbeidsvoorwaarde en gaan dus mee naar het nieuwe bedrijf. Je houdt dus recht op deze ADV dagen. Je kan er ook voor kiezen om je ADV dagen om te laten zetten in 'gewoon verlof'. 

Hoe zit het met ouderschapsverlof die toegezegd is door je huidige werkgever, wordt deze overgenomen door je nieuwe werkgever? En wat gebeurt er met niet besteed ouderschapsverlof? 

Ouderschapsverlof is een arbeidsvoorwaarde en gaat mee met de contractwisseling. Zorg er wel voor dat deze op papier bevestigd staat. Niet besteed verlof - als deze is toegezegd - neem je ook mee naar je nieuwe werkgever. 

Is er een verschil tussen de nieuwe tender en de situatie rondom Corona? 

Ja, dit zijn twee verschillende zaken. De nieuwe tender gaat over de nieuwe perceelverdeling. De situatie rondom Corona zie je bijvoorbeeld terug in de uitvraag van Schiphol aan de bedrijven. Deze twee onderwerpen worden snel met elkaar in verbinding gebracht maar hebben feitelijk niks met elkaar te maken. Let op: voor ons is het belangrijk dat de tender niet wordt gebruikt om de gevolgen van Corona op te lossen.

Wat gebeurt er met stellen die nu samen bij één bedrijf werken en straks worden opgeslitst? 

Je huidige arbeidsvoorwaarden gaan over naar het nieuwe bedrijf bij contractwisseling. Het is dus niet te garanderen dat je samen met je partner bij hetzelfde bedrijf komt. Het aantal uren per week en de cao artikelen over de roosters die je nu hebt neem je sowieso wel mee naar het nieuwe bedrijf. Dit betekent dat je in alle 'redelijkheid' mag verwachten dat je de diensten die je straks bij je nieuwe bedrijf gaat werken ook kan combineren met je privé-leven. Sowieso zal het nieuwe bedrijf dit met je gaan afstemmen, dat kan in een welkomstgesprek of op een ander moment. Andere diensten kunnen nu al aan je gevraagd worden, dit is straks dus ook zo bij je nieuwe werkgever. 

Ik heb extra afspraken over arbeidsvoorwaarden met mijn huidige werkgever gemaakt, heb ik recht op deze afspraken bij mijn nieuwe werkgever? 

Het is belangrijk dat je extra gemaakte afspraken over arbeidsvoorwaarden met je huidige werkgever altijd in je arbeidscontract laat vastleggen. Wanneer je namelijk te maken krijgt met een contractwisseling zal het nieuwe bedrijf kijken naar je huidige arbeidscontract, zij kennen jou niet en weten anders niet af van deze afspraken. Daarom is het belangrijk om afspraken met je werkgever vast te laten leggen in je huidige arbeidscontract. 

CNV Vakmensen gaat een peiling houden, wat houdt dit in? 

Ja, dit klopt, zodra de bedrijven de definitieve indeling bekend hebben gemaakt zal CNV Vakmensen onder de leden een peiling houden. In deze peiling gaan we kijken of je wel of niet overgaat naar een nieuw bedrijf, of voor jou alles duidelijk is en of je nog vragen hebt voor de vakbond. 

Hoe zit het met de ORT? 

CNV Vakmensen is van mening dat bedrijven die de NOW hebben toegekend gekregen beveiligers het gemiddelde aan ORT zouden moeten uitkeren. I-SEC en G4S Aviation geven aan dit te gaan doen of al te doen, dat is goed nieuws. Vanuit CNV Vakmensen kunnen we voor je narekenen of je nu het juiste bedrag gestort krijgt waar je volgens CNV Vakmensen ook recht op hebt. 

Gaat Corona zorgen voor een reorganisatie en raak ik straks in december of januari mijn baan kwijt? 

Dit is een goede vraag. Er is momenteel een NOW 3-regeling van kracht tot de zomer in 2021 geldig om bedrijven te ondersteunen die het vanwege Corona moeilijk hebben. CNV Vakmensen heeft ook invloed in Den Haag bij overleg in bijvoorbeeld de Sociaal Economische Raad (de SER). Feitelijk staat een mogelijke reorganisatie los van de nieuwe tender, de situatie rondom Corona kan bedrijven wel hard raken, de NOW-regeling heeft ondermeer als inzet om baanbehoud zoveel mogelijk te garanderen. Zie hiervoor ook: 

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-financiele-regelingen/overzicht-financiele-regelingen/now

We plannen binnenkort weer een nieuw loungebezoek, we houden jullie op de hoogte en blijf gezond! Mede namens Erik Honkoop.