Al het nieuws

Geef mantelzorgers de ruimte

Werkende mantelzorgers komen steeds meer in de knel. Oorzaken hiervan zijn onder andere de krapte op de arbeidsmark en de voortslepende coronacrisis. 30% zit tegen een burn-out aan. Geef mantelzorgers daarom meer ruimte.

Dat blijkt uit onderzoek van het CNV onder 600 werkende mantelzorgers, uitgevoerd door Maurice de Hond.

Ballen in de lucht

Werkende mantelzorgers moeten te veel ballen in de lucht houden. Ze hebben al jaren last van te veel stress. Maar dit jaar is er een complexiteit aan factoren: meer krapte op de arbeidsmarkt, een voortslepende coronacrisis en personeelsgebrek in de zorg waardoor zij meer taken zelf moeten doen. Om die reden pleit het CNV voor meer mantelzorgafspraken in de cao’s. En roepen we werkgevers op om ruimte te blijven bieden aan mantelzorgende werknemers.

Zorg

In de krappe arbeidsmarkt is er nog een reden om mantelzorgers meer ruimte te bieden. Veel van hen overwegen namelijk om minder te gaan werken of hebben die beslissing al genomen. Juist in kraptesectoren kan niemand gemist worden. Hoe meer ruimte mantelzorgers hebben, hoe groter de kans dat ze hun huidige werk kunnen blijven doen. Mantelzorgers die stoppen met werken is het laatste wat we willen.

Openheid

Het CNV roept mantelzorgers op open te zijn naar hun werkgever over de zorgtaken die zij naast hun werk vervullen. Van een derde weet de werkgever namelijk niet dat zij mantelzorger zijn, blijkt uit het onderzoek. En dat terwijl de kans groot is dat de werkgever gelegenheid biedt om tijdens werktijd af en toe een telefoontje te plegen. Openheid loont dus. Mantelzorgers de ruimte geven is zeer noodzakelijk om uitval op de arbeidsmarkt te voorkomen.