CNV: Cao-onderhandelingen metalektro starten constructief

AMERSFOORT – De cao-partijen in de metalektro hebben vandaag een constructieve eerste onderhandelingsronde gehad voor een nieuwe cao voor de ruim 160.000 werknemers in de sector. Vakbonden CNV, FNV, De Unie en VHP2 maakten direct al afspraken met werkgeversorganisatie FME over pensioenen en een onderzoek naar het sociaaleconomisch belang van de sector.

Gemaakte principe afspraken

De bestaande pensioenregeling in de sector wordt ongewijzigd verlengd per 1 januari 2023. In het voorjaar van 2023 zullen de partijen opnieuw bijeenkomen om een nieuwe pensioenregeling te bespreken in verband met geheel nieuwe pensioenwetgeving die momenteel in de maak is. Alle opties, dus ook verbeteringen, zullen dan aan de orde zijn.

Ook zijn de partijen het eens geworden over een onderzoek naar het sociaaleconomisch belang van de sector. Dit onderzoek, dat uitgevoerd zal worden door een externe partij, maakt onderdeel uit van de meer bredere strategische agenda in de sector die in de vorige cao werd overeengekomen en wordt gecontinueerd.

Constructieve eerste onderhandelingsronde

Arthur Bot, onderhandelaar van het CNV is tevreden met de eerste ronde: “Het was een constructieve eerste ronde, en het is zeker de wens van het CNV en andere cao partijen dat we dat erin houden.”

De tweede onderhandelingsronde voor een nieuwe cao staat gepland op 21 september, de dag na Prinsjesdag. De verwachting is dat er bij de tweede ronde meer de diepte in gegaan zal worden op alle onderwerpen zoals bijvoorbeeld loonsverhoging en duurzame inzetbaarheid.