Aardbeving in Turkije en Syrië

Afgelopen maandag voltrok zich met een allesverwoestende aardbeving een ramp in het Turks Syrische grensgebied. CNV is geschokt door de gebeurtenissen en de gevolgen ervan voor Turkije en Syrië. CNV werkt, binnen het Europees Vakverbond (ETUC), samen met onafhankelijk Turkse vakbonden.

Solidariteit

Het CNV staat naast haar vakbondscollega’s en de leden in de getroffen gebieden. Vele van hen zijn zelf gedood of gewond of hebben familieleden en vrienden verloren. Hetzelfde geldt voor onze Turkse collega’s binnen CNV, die soms in grote onzekerheid verkeren of hun naasten in goede gezondheid verkeren.

Binnen het CNV ontplooien zich waardevolle initiatieven om de bewoners uit de getroffen gebieden te ondersteunen, bijvoorbeeld met medicijnen, luiers en andere noodzakelijke middelen.

De ramp die zich ontvouwt is van ongekende proporties en raakt Turkije en Syrië in het hart. Wij leven mee met alle slachtoffers en hun familieleden in de getroffen gebieden.
CNV-voorzitter Piet Fortuin

Zwaarste aardbeving

De aardbeving van maandag in het Turks-Syrische grensgebied met een zwaarte van 7.8 op de schaal van Richter, is één van de zwaarste en dodelijkste bevingen in de regio sinds 1939. Het gebied wordt, sinds de grote aardbeving op maandag, getroffen door verschillende grote naschokken met een kracht van 5 of meer. De ravage is enorm. Veel gebouwen zijn ingestort en belangrijke infrastructuur is verwoest.

Dodental loopt op

De naschokken en het slechte weer bemoeilijken reddingsacties. Toch worden er, vier dagen na de noodlottige natuurramp, nog steeds overlevenden onder het puin vandaan gehaald. Intussen is het dodental opgelopen tot 21.000. In Turkije gaat het om zeker 17.674 doden. Syrie telt tot dusver 3377 dodelijke slachtoffers. Naast de dodelijke slachtoffers zijn er vele duizenden gewonden. Deze aantallen zullen, naar verwachting, verder oplopen.