Principe-akkoord over lonen particuliere beveiligers

Vakbonden en werkgevers hebben gisteren - na bijna vier maanden onderhandelen - een principe-akkoord bereikt voor de cao Particuliere Beveiliging. De huidige cao wordt met negen maanden verlengd, en er zijn loonafspraken gemaakt voor dit jaar en volgend jaar. In twee jaar zal het uurloon tussen de 21 en 24% stijgen. Daarnaast zijn afspraken met Schiphol voor luchthavenbeveiligers in de cao vastgelegd. Het woord is nu aan jullie: de leden.

Vorig najaar trokken beveiligingsbedrijven aan de noodklok vanwege de torenhoge inflatie. De lonen voor dit jaar zijn gekoppeld aan de inflatie. Werkgevers deden in oktober een voorstel om de lonen voor dit jaar bij te stellen. Dat voorstel is door bijna zestig procent van de leden van CNV afgewezen. De belangrijkste reden voor het afwijzen: er waren geen goede afspraken gemaakt om de loonsverhoging later alsnog door te voeren. Die afspraken zijn er nu wel.

Wat is het voorstel?

In het principe-akkoord waar de leden van de vakbonden volgende week over kunnen stemmen is het volgende voorgesteld:

Per loonperiode 1 van 2023
  • uurlonen gaan omhoog met 14,5%
  • een full-timer werkt 144 uur per vier weken (in plaats van 152)
  • een part-timer mag vrij kiezen: hetzelfde aantal uur blijven werken of naar rato minder werken
  • niemand is verplicht om meer dan 144 uur te werken
  • de uurtoeslag van 2,50 voor luchthavenbeveiligers komt in de cao, net als de andere afspraken met Schiphol
  • wie in 2023 met pensioen gaat, krijgt eenmalig 6% van het genoten jaarloon op de pensioendatum
Per loonperiode 1 van 2024
  • uurloon gaat omhoog met 6% plus...
  • ...de jaarmutatie CPI van september 2023 (minimaal 0%, maximaal 2,5%)
  • de cao loopt af na loonperiode 3 van 2024
In de tussentijd zoeken we met werkgevers naar maatregelen om (1) het werk in de beveiliging te verbeteren en (2) een automatische prijscompensatie in de cao op te nemen.

Wat betekent dit in de praktijk?

Voor alle beveiligers betekent dit dat de uurlonen in twee jaar tijd tenminste tussen de 21 en 24% zullen stijgen. Voor beveiligers op Schiphol is die stijging zelfs nog veel hoger. Het uiteindelijke loon hangt natuurlijk af van het aantal uur dat je gaat werken. Drie voorbeelden.

Een ervaren beveiliger
  • uurloon op 1 januari 2022: 15,69
  • uurloon op 1 januari 2023: 17,97
  • uurloon op 1 januari 2024: tussen 19,05 en 19,50 (afhankelijk van CPI)
  • loonstijging in 2 jaar: 21% tot 24%
Een aspirant beveiliger
  • uurloon op 1 januari 2022: 12,61
  • uurloon op 1 januari 2023: 14,44
  • uurloon op 1 januari 2024: tussen 15,31 en 15,67 (afhankelijk van CPI)
  • loonstijging in 2 jaar: 21% tot 24%
  • deze beveiliger gaat in die periode twee loontreden omhoog, het uurloon in 2024 is dan tussen 15,99 en 16,37 en de loonstijging in 2 jaar 27% tot 30%
Een beginnend beveiliger op Schiphol
  • uurloon op 1 januari 2022: 13,17
  • uurloon op 1 januari 2023: 17,58
  • uurloon op 1 januari 2024: tussen 18,64 en 19,08 (afhankelijk van CPI)
  • loonstijging in 2 jaar: 42% tot 45%
  • deze beveiliger gaat in die periode twee loontreden omhoog, het uurloon in 2024 is dan tussen 19,32 en 19,77 en de loonstijging in 2 jaar 47% tot 50%
Waarom een korte cao?

Om twee redenen.
  • Eerste reden: de economie is erg onzeker. De verwachting is dat de inflatie dit jaar een stuk lager zal zijn, maar zeker weten doen we dat niet. Vliegt de inflatie toch weer omhoog, dan kunnen we voor volgend jaar opnieuw passende loonafspraken maken. De cao loopt af in maart 2024.
  • Tweede reden: er moeten ingrijpende afspraken worden gemaakt om het werk in de particuliere beveiliging te verbeteren. Dat lukte ons niet in deze korte tijd, daarom hebben we een korte cao gemaakt die vooral over loon ging. Volgend voorjaar willen we met werkgevers afspraken maken om het werk (roosters, waardering van het vak, veiligheid, werk-prive-balans, aanbestedingen) aantrekkelijker en gezonder te maken. Met deze korte cao kopen we daar tijd voor.
Wat gebeurt er als een meerderheid tegen stemt?

Dan is er voor het aanpassen van lopende cao (tot juni dit jaar) geen akkoord. Ook de loonafspraken voor 2024 vervallen dan. Partijen moeten dan of opnieuw om de tafel - dat zal lastig zijn - of naar de rechter stappen - dat gaat lang duren - of beveiligers moeten bereid zijn om in actie te komen.

Wat adviseert CNV aan de leden?

Ons advies is: stem voor. De onderhandelingen hebben lang geduurd en liepen moeizaam. We denken dat we er uit gehaald hebben wat er in zat. De particuliere beveiliging heeft hiermee één van de beste loonafspraken in Nederland. De loonstijging is haalbaar voor de bedrijven en beweegt mee met de prijsstijgingen.

Afgelopen jaar hebben CNV en FNV twee keer afspraken gemaakt voor de beveiligers op Schiphol. Soortgelijke afspraken willen we ook met andere opdrachtgevers maken, omdat ook daar steeds meer tekorten dreigen en zaken niet goed lopen. Omdat we in deze cao de lonen voor twee jaar kunnen afspreken, hebben we tijd om komend jaar aan de slag te gaan met andere broodnodige verbeteringen. Met een cao is dat makkelijker dan zonder cao.

Tot slot

Voor enkele groepen beveiligers volgen nog aanvullende afspraken. Dit staat los van deze landelijke cao. Zo zijn er beveiligers die uit de cao G4S AS komen, daar wordt nog aan gewerkt. Dat geldt ook voor de uitvoering van de afspraken op Schiphol en de wijze waarop daar de arbeidsduurverkorting is ingevoerd.

Het onderhandelingsresultaat vind je in de bijlage. Eind deze week zal ik stemformulieren verzenden aan onze leden.

Daarnaast wil ik een aantal ledenraadplegingen houden. Om dat snel te regelen doe ik dat online, de uitnodigingen hiervoor volgen deze week. Ook probeer ik op enkele plekken ook langs te komen.

Bellen, mailen of appen, kan altijd. Ik probeer zoveel mogelijk vragen te beantwoorden, zoveel mogelijk beveiligers te woord te staan, maar doe vooral mee aan één van de online bijeenkomsten komende twee weken.


Met vriendelijke groet, Erik Honkoop

Onderhandelaar en vakbondsbestuurder bij CNV Vakmensen
M: 06 - 5132 0918
E: e.honkoop@cnvvakmensen.nl
 
Bezoekadres: Tiberdreef 4, 3561 GG Utrecht
Postadres: Postbus 2525, 3500 GM Utrecht








Downloads

Heb je een vraag of opmerking voor de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error