Nog geen akkoord over aanpassing lonen beveiligers

Vakbonden en werkgevers hebben gisteren nog geen akkoord bereikt over de aanpassing van de loonstijging voor 2023. Werkgevers hadden om aanpassing gevraagd omdat de afgesproken loonstijging uit komt op 14,5 procent. Plus 5,6 procent wegens invoering van de ADV. De beveiligingsbranche is bang dat er bedrijven gaan omvallen.

Wat is de huidige verwachte loonstijging?

De stijging van de lonen voor beveiligers in 2023 bestaat uit twee componenten:
  • ADV, een full-time contract gaat in januari 2023 van 152 naar 144 uur bij gelijkblijvend loon. Daardoor stijgen de uurlonen met 5,6 procent. 
  • CPI, de loonstijging is gekoppeld aan de CPI van september 2022. Daardoor stijgen de lonen met 14,5 procent.

Wat gaat dit betekenen?

Dit laatste cijfer (14,5 procent CPI) is extreem gestegen. Vorig jaar was de CPI 2,7 procent, daarom stegen de lonen dit jaar met 2,7 procent. Werkgevers hebben vanwege deze extreme stijging vorige week aan de bel getrokken. De boodschap van werkgevers is dat als deze totale loonstijging (20,1 procent) door gaat, de bedrijfstak in gevaar komt. Werkgevers geven daarbij drie problemen aan:
  • Beveiligingsbedrijven die vaste contracten hebben met opdrachtgevers zullen in grote financiële problemen komen.
  • Opdrachtgevers zullen minder beveiligers inzetten of niet-beveiligers inzetten voor beveiligingstaken (receptionisten, assistenten)
  • Opdrachtgevers en beveiligers zullen uitwijken naar de goedkope cao Veiligheidsdomein, waar de lonen minder stijgen en meer flex is toegestaan.

Wat vragen werkgevers?

Afgelopen dagen is veel heen en weer gecommuniceerd tussen werkgevers, vakbonden en onze kaderleden. Gisteren hebben de drie vakbonden met een ledendelegatie de hele dag overleg overleg gehad met de werkgevers. Het verzoek van werkgevers is om de 5,6 procent loonsverhoging wegens ADV niet toe te passen. Dat is voor alle vakbonden een te ingrijpende stap.

Wat kunnen wij wel doen?

Vanuit vakbonden hebben we er op gewezen dat het vak van beveiliger herwaardering verdient. Beveiligers doen belangrijk werk, maar de lonen staan al jaren onder druk door slecht gereguleerde aanbestedingen, concurrentie van uit de cao Veiligheidsdomein en door moordende concurrentie tussen bedrijven. Daarnaast hebben beveiligers te maken met de inflatie, die dit jaar waarschijnlijk 9,9 procent zal zijn. Hoewel overheidsmaatregelen die inflatiegevolgen volgend jaar waarschijnlijk wat zal dempen.

Tegelijkertijd zien we ook dat een plotselinge loonkostenstijging van in totaal 20,1 procent uiteindelijk ten koste zal gaan van de beveiligers zelf omdat het leidt tot verschuiving van werk en tot faillissementen in de branche. Met een mogelijke crisis in het vooruitzicht is dat een risico voor de beveiligers zelf.

Echter, het weggeven van een afgesproken loonsverhoging gaat ons een brug te ver. Om die reden hebben vakbonden voorgesteld de 5,6 procent niet te schrappen, maar uit te stellen en daar afspraken over te maken. Daarmee behouden we koopkrachtgroei voor de komende jaren voor beveiligers.

Daarnaast hebben we voorgesteld de verlaging van de full-time norm (ADV) wel door te voeren, maar daarbij ook overuren te laten tellen vanaf 144 uur (in de cao staat 152). Tot slot vinden we dat beveiligers die dit jaar hun vakantiedagen niet hebben kunnen opnemen deze in tijd kunnen meenemen naar volgend jaar, en niet in waarde. Deze twee wensen stonden al op onze verlanglijst voor de nieuwe cao, waarover we later dit jaar gaan onderhandelen. De huidige cao loopt juni 2023 af.

Hoe nu verder? Mogen leden stemmen?

We zijn er gisteren niet uitgekomen met werkgevers, na een hele dag onderhandelen. Aan het begin van de avond is daarom afgesproken om even 'af te koelen'. Maandag gaan we verder, samen met onze ledendelegatie. Maar we hebben nog een aantal verschillen te overbruggen. We proberen met onze ledendelegatie een zo goed en haalbaar mogelijke oplossing te vinden, zonder zaken weg te geven.

Wat gebeurt er als we maandag wel een afspraak kunnen maken? Dan is het woord aan de leden. Als we een cao-afspraak aanpassen, dan kan dat alleen als onze leden daarmee instemmen.

We houden jullie op de hoogte.

Met vriendelijke groet,

Erik Honkoop
Vakbondsbestuurder CNV Vakmensen
M: 06 - 5132 0918
E: e.honkoop@cnvvakmensen.nl
 
Bezoekadres: Tiberdreef 4, 3561 GG Utrecht
Postadres: Postbus 2525, 3500 GM Utrecht
 
Lid worden is zinvol. CNV Vakmensen