Handschoenen bij fouilleren? Dat bepaal je zelf!

Opnieuw is er gedoe over het gebruik van handschoenen bij het fouilleren van passagiers. Wij vinden: die beslissing is aan jou, als beveiliger. Het gaat om jouw gezondheid. Je moet zelf kunnen bepalen of je wel of geen gebruik wil maken van handschoenen.
Om duidelijk te maken dat de beveiligers daar zèlf over gaan - en niemand anders - organiseren we op donderdag 6 februari een demonstratieve handschoenen-actie. We roepen alle beveiligers op om die dag bij het fouilleren standaard handschoenen te dragen. Doe je mee?

Niet voor het eerst

Vandaag heb ik met veel beveiligers gesproken. Ik merk dat er opnieuw gedoe is over de handschoenen. Helaas niet voor het eerst. In mei vorig jaar hebben we hier al eens aandacht voor gevraagd. Een van de problemen was toen dat er bij het fouilleren vaak te weinig handschoenen beschikbaar waren. Dat probleem is gelukkig erkend en inmiddels opgelost. Er zijn voldoende handschoenen beschikbaar. Maar dan moet je ze wel kunnen dragen!

Geweigerd

En daar zit het andere probleem: als beveiliger mag je daar niet zelf over beslissen. Beveiligers op Schiphol die bij het fouilleren graag permanent handschoenen willen dragen, worden daarop regelmatig aangesproken door de leiding. De handschoenen moeten uit. Sommige van jullie hebben dat geweigerd. Het levert spanningen op, merken we. We horen nu zelfs verhalen van mensen die ander werk krijgen opgedragen of naar huis worden gestuurd.

Zelf beslissen

Dit kan zo echt niet langer. Wij willen dat het handschoenen-protocol zo snel mogelijk wordt aangepast. Vanaf nu geen vaagheid meer. De beslissing om bij het fouilleren wel of geen handschoenen te dragen ligt helemaal bij jou als beveiliger en bij niemand anders. Draag je bij het fouilleren liever geen handschoenen? Prima. Heb je liever wel standaard handschoenen aan? Dan moet dat mogen, zonder commentaar. Die beslissing is aan jou. Zeker nu er ook nog de nodige zorgen bij komen over het coronavirus. We accepteren het niet meer als beveiligers die hun handschoenen aanhouden, hierop door hun leidinggevenden worden aangesproken.

Handschoenen-actie

Daarom organiseren we de handschoenen-actie, volgende week donderdag 6 februari. We vragen jullie dan om bij het fouilleren standaard handschoenen te dragen. Om een duidelijk signaal af te geven. We willen gewoon geen gezeur meer over de handschoenen.

Doe je mee?

Erik Maas
Onderhandelaar CNV Vakmensen
M: 06 51 60 21 45
E: e.maas@cnvvakmensen.nl