Werkgevers willen overleg over lonen en ADV in 2023

Werkgevers in de Particuliere Beveiliging willen in overleg met de vakbonden over de verwachte loonsverhoging van 20,1 procent voor volgend jaar. Werkgevers zijn bang dat deze stijging bedrijven in gevaar brengt. Het risico bestaat dat bedrijven 'overlopen' naar een goedkope cao die het ministerie van Sociale Zaken vorige week heeft goedgekeurd.

Wat is er aan de hand?

In 2018 hebben werkgevers en vakbonden met elkaar afgesproken dat de arbeidsduur in 2023 omlaag gaat van 152 naar 144 uur per loonperiode, bij gelijkblijvend salaris. Als je 144 uur gaat werken in plaats van 152 uur, voor hetzelfde salaris, dan betekent dit dat de uurlonen met 5,6 procent omhoog gaan.

Daarnaast is in 2018 afgesproken dat de lonen jaarlijks met tenminste 2,5 procent stijgen, of de stijging van de CPI als deze hoger is. Daarbij geldt het cijfer dat het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) over september vaststelt. CPI over september is voorlopig vastgesteld op 14,5 procent. In 2022 en 2020 zijn de lonen ook verhoogd met de CPI van september omdat deze hoger was dan 2,5 procent. In 2022 kregen beveiligers 2,7 procent loonsverhoging, in 2020 2,6 procent.

Dit betekent dat de lonen komende januari met 14,5 procent plus 5,6 procent omhoog gaan. Ofwel 20,1 procent.

Uitleg: blijf je in 2023 hetzelfde aantal uur werken dan gaat je vierweken-loon met 20,1 procent omhoog. Ga je 5,6 procent minder werken (bijvoorbeeld 144 in plaats van 152), dan stijgt je uurloon met 20,1 procent en stijgt je vierweken-loon met 14,5 procent.

Loonstijging en ADV bespreken

De werkgeversorganisatie Nederlandse Veiligheidsbranche heeft vorige week bij de vakbonden aangegeven dat een loonstijging van 20,1 procent onbetaalbaar is en dat het bedrijven in gevaar brengt.

Daar komt bij dat het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vorige week een concurerende cao tussen kleine vakbond AVV en de kleine werkgeversorganisatie VBe heeft goedgekeurd. Deze cao Veiligheidsdomein is op veel punten goedkoper en meer gericht op flexkrachten dan de cao Particuliere Beveiliging. De vrees bestaat dat opdrachtgevers en beveiligingsbedrijven massaal naar bedrijven met deze goedkope cao zullen overstappen om de loonstijging en vaste arbeidscontracten te ontwijken.

Werkgevers willen daarom in spoedoverleg met de vakbonden om over de cao-afspraken in de Particuliere Beveiliging te overleggen. Gisteren hebben we dit verzoek besproken met onze kaderleden uit alle bedrijven. Morgen zullen we - samen met een delegatie van onze kaderleden - met de werkgevers in overleg gaan.

Ministerie SZW zet lonen onder druk

Daarnaast zullen we - in ieder geval samen met FNV - nogmaals een dringend beroep doen op het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om een einde te maken aan de alternatieve cao Veiligheidsdomein. Deze cao trekt de arbeidsvoorwaarden voor alle beveiligers naar beneden, omdat opdrachtgevers en beveiligingsbedrijven nu kunnen shoppen tussen twee cao's.

In de gesprekken met werkgevers zal ook de invulling van de afgesproken arbeidsduurverkorting onderwerp zijn. We houden jullie komende tijd via onze nieuwsbrieven en appgroepen op de hoogte van de ontwikkelingen.


Met vriendelijke groet, Erik Honkoop

Vakbondsbestuurder CNV Vakmensen
M: 06 - 5132 0918
E: e.honkoop@cnvvakmensen.nl
 
Bezoekadres: Tiberdreef 4, 3561 GG Utrecht
Postadres: Postbus 2525, 3500 GM Utrecht
 

Lid worden is zinvol. CNV Vakmensen