CNV-leden stemmen in met Schiphol-objecttoeslag

Een ruime meerderheid van de CNV Vakmensen leden heeft voor de invoering van de Schiphol-objecttoeslag gestemd. Deze zal - net zoals bij gewoon loon - doorwerken in pensioen, opbouw van vakantiedagen, 13e maand e.d. Ook zullen er nu maximaal 10 instapmomenten in de roosters gelden vanaf januari 2023.
Uitslag

De uitslag onder de CNV Vakmensen leden werkzaam in de Schiphol-beveiliging is bekend: 77% heeft voor de invoering van de 2,50 Schiphol objecttoeslag gestemd. De objecttoeslag zal hiermee - gezien ook de uitslag bij FNV - vanaf november 2022 structureel gelden voor de beveiligers op Schiphol. Ook de vroege opkomsttoeslag van 35% zal voor alle beveiligers gelden op de luchthaven vanaf 1 november a.s. Tot slot zullen de lounges met spoed worden verbeterd. 

Terugkoppeling van de voorstemmers

De voorstemmers geven aan tevreden te zijn met het feit dat de objecttoeslag wel doorwerkt in vakantieopbouw, pensioen, 13e maand en bij ziekte. Dit is ook een groot verschil met de zomertoeslag waarin dit niet het geval was. Ook het feit dat het nu om een structurele toeslag gaat wordt door de ruime meerderheid van de stemmers gewaardeerd. De stap die gezet wordt in roosters door minder instapmomenten mogelijk te maken vanaf januari 2023 wordt ook als positief gezien. 

Feedback van de tegenstemmers

Een aantal beveiligers gaven aan zich niet te kunnen vinden in de uitsluiting van planners en trainers. Andere beveiligers gaven als reden aan dat de objecttoeslag nog niet in de cao is opgenomen of alleen een verhoging van het salaris te willen via structurele loonsverhoging en geen toeslag. De 2,50 werd door sommigen als te laag gewaardeerd, zeker ook omdat de zomertoeslag hoger was. 

De toeslag zou moeten worden geindexeerd zo geven beveiligers aan. Ook de roosters hebben meer verbeteringen nodig geven beveiligers aan, zijn er momenteel teveel flex werknemers en wordt de menselijke maat teveel gemist, bijvoorbeeld vanuit de OM-ers richting beveiligers. 

Deze terugkoppeling zal CNV Vakmensen delen met Schiphol, dan wel als voorstellen meenemen in de komende cao onderhandelingen van de cao Particuliere beveiliging.

Overige wensen

Beveiligers geven aan dat statijden op de filters teruggebracht zouden moeten worden. 

Het recht op verlof, losse dagen en meerdaags verlof

Verlofaanvragen worden helaas nog vaak direct afgekeurd, bijvoorbeeld bij de aanvraag van een vrije dag over twee maanden die (te) vaak wordt afgewezen. Het is volgens beveiligers niet normaal dat werknemers veel vrije dagen niet kunnen krijgen terwijl men hier wettelijk wel recht op heeft.

Parkeren 

Bij G4S Aviation zouden de kosten van het parkeren op p40 en p30 verder omlaag moeten of helemaal moeten worden afgeschaft. Ook geven beveiligers die parttime werken aan dat zij net zoveel betalen als een fulltimer, terwijl zij bijvoorbeeld slechts tijdens de helft van de diensten gebruik van maken van deze parkeerplekken. 

Lounges 

Het verbeteren van de lounges kan niet snel genoeg voor elkaar zijn. Op dit moment is er bijvoorbeeld vaak nog steeds geen koffie en thee en werken de koffieautomaten niet goed. Stoelen zijn tevens vanaf het begin niet comfortabel. De keuken is nog steeds krap op bijvoorbeeld V3 en coronaregels kunnen vaak onvoldoende toegepast worden.

Kaderleden

Een deel van de kaderleden zou meer betrokken willen worden bij de uitvoering van het Sociaal akkoord, bijvoorbeeld bij de Sociale dialoogtafel maar ook bij toekomstige onderhandelingen. 

Uitvoering in november 2022

Momenteel wordt er gekeken hoe uitvoering gegeven kan worden aan de uitbetaling van de 2,50 euro Schiphol objecttoeslag. Omdat is afgesproken dat de Schiphol-objecttoeslag door zal werken in opbouw van vakantie, 13e maand, pensioen en bij ziekte etc. ligt het opnemen in het loon het meest voor de hand. 

Heb je verder nog vragen? Laat het gerust weten: e.maas@cnvvakmensen.nl of info@cnv.nl 

Erik Maas
Vakbondsbestuurder CNV Vakmensen
e.maas@cnvvakmensen.nl