CNV-leden stemmen in met Schiphol-akkoord

De leden van CNV Vakmensen hebben in meerderheid ingestemd met het op 1 juni bereikte akkoord met Schiphol. Dat blijkt uit een peiling onder de leden. Wel heeft een deel van de CNV-leden nog de nodige reserves, vooral over de werkdruk en over het tijdelijke karakter van de toeslagen.

Het sociaal akkoord met Schiphol maakte op 1 juni een eind aan de hoog opgelopen spanning onder duizenden werknemers op Schiphol, die zich elke dag weer geconfronteerd zien met een enorme drukte op de luchthaven.

Stap in de goede richting

De leden vinden het akkoord een stap in de goede richting, maar vinden het noodzakelijk dat de werkdruk ook echt minder wordt. De zomertoeslag en de Schipholtoeslag gaan daar hopelijk bij helpen.

Tegelijkertijd heeft een deel van de CNV-leden nog de nodige reserves, zo blijkt uit de peiling. Schiphol zal hard aan de slag moeten om het vertrouwen van de werknemers terug te winnen. En er zijn ook vraagtekens over het tijdelijke karakter van de toeslagen. Straks is die toeslag weg en zijn we weer terug bij af, zeggen sommigen. Dus er blijft voor Schiphol werk aan de winkel om het werk op de luchthaven ook op termijn echt aantrekkelijk te houden.

Inzet marechaussee

De beveiligers zijn positief over de afspraak dat de marechaussee op piekmomenten zonodig direct beschikbaar is. Dat geeft een veiliger gevoel. Incidenten zoals op die bewuste zondagavond, toen de situatie uit de hand liep, zijn er gelukkig niet meer geweest. Het blijft wel elke dag scherp opletten of de situatie beheersbaar blijft.


Erik Maas
Vakbondsbestuurder CNV Vakmensen
e.maas@cnvvakmensen.nl 

Erik Honkoop
Vakbondsbestuurder CNV Vakmensen
e.honkoop@cnvvakmensen.nl