CNV daagt CTSN Schiphol opnieuw, hoger beroep tegen roosteruitspraak

Vakbond CNV Vakmensen gaat in hoger beroep tegen het vonnis over de roosters van CTSN-beveiligers op Schiphol. Op 6 december bepaalde de rechtbank in Amsterdam dat CTSN Schiphol de roosters van beveiligers niet over hoeft te nemen, zoals is afgesproken bij de contractwisseling. Door die uitspraak staan de roosters van alle beveiligers bij toekomstige contractwisselingen op losse schroeven. In feite is hiermee concurrentie op arbeidsvoorwaarden mogelijk op Schiphol.
Al decennia besteedt Schiphol publieke veiligheidstaken uit aan particuliere beveiligingsbedrijven. Het controleren van bagage, aankomende en vertrekkende passagiers en surveillance op het terrein gebeurt op Schiphol door enkele duizenden beveiligers.

Om de paar jaar wordt hun werk opnieuw 'aanbesteed' aan beveiligingsbedrijven. Werkgevers en vakbonden hebben in de cao Particuliere Beveiliging afgesproken dat werknemers zo weinig mogelijk last hebben van dit aanbestedingscircus. Die afspraken staan nu op losse schroeven.

De afspraak in de cao (collectieve arbeidsovereenkomst) is dat arbeidsvoorwaarden van beveiligers intact blijven als hun werk na een contractwisseling bij een nieuwe werkgever terecht komt. Die afspraak geldt in heel Nederland, dus ook bij aanbestedingen voor beveiliging in havens, asielzoekerscentra, gemeenten, ministeries en andere grote objecten.

Werkte je nooit op woensdagmiddag bij Beveiligingsbedrijf A omdat je dan clarinetles hebt? Dan werk je na een contractwisseling ook nooit op woensdagmiddag bij Beveiligingsbedrijf B. Zo is dat afgesproken.

Streep door cao-afspraak

De rechtbank van Amsterdam heeft op 6 december een streep door die afspraak gezet door CTSN in het gelijk te stellen. CTSN komt de afspraak om arbeidsvoorwaarden over te nemen niet na bij enkele honderden beveiligers die december 2020 zijn overgenomen van G4S en iSec.

Ook na lang aandringen en onderhandelen weigert CTSN. CTSN concurreert hiermee op arbeidsvoorwaarden, maar de rechtbank vindt de belangen van CTSN en Schiphol zwaarder wegen.

CNV Vakmensen gaat tegen die uitspraak in hoger beroep. We moeten wel. Want in feite is met deze uitspraak een cao-afspraak tussen werkgevers en vakbonden onderuit gehaald. Beveiligers verliezen de zekerheid dat ze na een contractwisseling dezelfde roosters, dezelfde werktijden en dezelfde arbeidsvoorwaarden houden.

Dit jaar speelt dit op Schiphol, volgend jaar kunnen beveiligers elders na een contractwisseling hun roosters, werktijden en arbeidsvoorwaarden verliezen.

Smet op het beveiligingsvak

Dat beveiligers geen zekerheid meer hebben over hun arbeidsvoorwaarden na een contractwisseling is slecht voor het imago van de sector. Veel beveiligingsbedrijven zijn hard op zoek naar goede beveiligers. De CTSN-uitspraak maakt het vak een stuk minder aantrekkelijk. Het verlies van afgesproken roosters en werktijden betekent dat beveiligers na een contractwisseling hun hele sociale leven moeten resetten.

Dat gaat niet alleen om clarinetles, maar ook om kinderoppas, mantelzorg, het werkrooster van je partner, sport, je dagritme en de mogelijkheden die hebt om met openbaar vervoer te reizen. Beveiligers bij CTSN op Schiphol hebben afgelopen jaar op de meest onmogelijke tijden moeten werken en alles uit de kast moeten halen om dat ook daadwerkelijk te regelen. 

Goed werk voor beveiligers

Vakbond CNV Vakmensen wil in hoger beroep te bereiken dat beveilgers na een contractwisseling altijd al hun arbeidsvoorwaarden meenemen na een nieuwe werkgever. Dus ook roosters en werktijden. Dat is beter voor beveiligers, beter voor het beveiligersvak, beter voor de beveilingssector. 

Zodra duidelijk is wanneer het hoger beroep dient, zal ik leden via een nieuwbrief verder informeren. Heb je vragen, laat het me weten.

Sta je ook achter ons werk voor beveiligers? Word dan lid en steun samen met je collega's je vak.


Met vriendelijke groet, 

Erik Honkoop
Vakbondsbestuurder CNV Vakmensen
M: 06 - 5132 0918
E: e.honkoop@cnvvakmensen.nl
 
Bezoekadres: Tiberdreef 4, 3561 GG Utrecht
Postadres: Postbus 2525, 3500 GM Utrecht
 
Lid worden is zinvol. CNV Vakmensen