Al het nieuws

Resultaat cao en sociaal plan de Volksbank

Na een lange tijd van onderhandelingen hebben we een resultaat bereikt voor een nieuwe cao voor 2021 en 2022 en voor een sociaal plan voor de periode 2021 tot en met 2023. In de bijlage staat de inhoud van het resultaat.
CAO
Al begin vorig jaar zijn we begonnen met verkennende gesprekken voor een nieuwe cao en sociaal plan. De echte onderhandelingen zijn in oktober begonnen. Over een aantal onderwerpen waren we het snel eens. Zo komt er een werkgroep die een nieuwe pensioenregeling gaat uitwerken waarin ook de vakbonden mee doen. Het thema "rouw" zal worden meegenomen in het thema Mentaal Vitaal. Er komt ook een studie naar de mogelijkheid van een sabbatical-regeling.  Het aanvullend geboorteverlof wordt door de werkgever aangevuld tot 100% van het salaris.

Het onderwerp loon en looptijd was ingewikkelder om tot een resultaat te komen. De Volksbank wilde graag een cao voor meerdere jaren, vakbonden wilden dat ook wel maar dan wel met een goede loonsverhoging. Uiteindelijk bood werkgever 1,5% loonsverhoging per 1 juli 2021, en 1,5% loonsverhoging per 1 juli 2022. Daarnaast krijgen alle medewerkers een extra verlofdag erbij, het saldo verlof wordt opgehoogd met 7,2 uur.
CNV Vakmensen had een voorstel gedaan voor een individuele leerrekening, een persoonlijk budget voor scholing. We zijn een persoonlijk ontwikkelbudget overeengekomen van 750 euro per jaar, dat drie jaar mag worden opgespaard. Niet op een individuele leerrekening maar wel een budget waar de medewerker over mag beschikken voor persoonlijke ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid.

SOCIAAL PLAN
Het sociaal plan is afgesproken voor een periode van drie jaar. Wat de inhoud betreft is de garantieregeling komen te vervallen. De transitievergoeding met een factor 1.7 is blijven bestaan, maar de overgangsregeling voor 50-plussers die voor 2020 in de regeling zat komt weer terug. Dat is gunstig voor oudere werknemers met lange dienstverbanden.
Het opleidingsbudget voor de (preventieve) mobiliteitsperiode wordt verlaagd naar 1500 euro.

Teams- meeting en stemming 
Dit was een greep uit de afspraken die we hebben kunnen maken, een volledig overzicht is te vinden in de bijlage.
Wij leggen dit resultaat neutraal aan u voor. Er zijn onderdelen waar we graag meer hadden bereikt. Dat is niet gelukt. Toch zitten er ook afspraken bij waar we blij mee zijn. Het is nu aan de leden om een stem uit te brengen over dit resultaat. Op donderdag 25 februari om 16.00 uur zullen we een Teams-meeting organiseren om het resultaat toe te lichten. Als je daar bij wilt zijn dan kun je een mail sturen naar k.tulner@cnvvakmensen.nl.  We zullen je dan een uitnodiging sturen voor de Teams-meeting. Je kunt je stem over dit resultaat uitbrengen via deze link. Ontvang je deze nieuwsbrief per post, dan kan je stemmen door in je browser in te typen: https://bit.ly/3u3oyeH
Klazina Tulner
Bestuurder CNV Vakmensen
E:  k.tulner@cnvvakmensen.nl
M: 06 22 48 62 74

Downloads