Petitie wordt op 10 november aangeboden aan ING-directie

Zoals jullie weten hebben vakbonden een petitie gelanceerd. Deze petitie sluit op 7 november. De petitie is inmiddels al door 5.000 werknemers getekend. Mocht je de petitie nog niet hebben getekend dan kan dat nog steeds. De petitie wordt op 10 november om 12.00 uur aangeboden aan Maarten van Beek, directeur HR Benelux, op het plein voor Cedar in Amsterdam.

Waarom organiseren vakbonden deze petitie

Als vakbonden proberen we onze afspraken het liefst aan de onderhandelingstafel te maken. Helaas lukt dit niet altijd en heeft de werkgever een signaal nodig van haar eigen medewerkers. Dit is bij ING het geval. Eerst hebben CNV Vakmensen en De Unie door input van leden en medewerkers een Witboek samengesteld.  Uit dat Witboek kwam in grote lijnen het volgende naar voren:

 • medewerkers hebben het gevoel niet gewaardeerd te worden. Dit werd het meeste genoemd, met indrukwekkende verhalen.
 • De ING-directie lijkt niet te weten of te willen weten wat leeft op de werkvloer.
 • De werkdruk bij ING is erg hoog en neemt toe. Daar hoort een goede beloning bij.
 • Medewerkers voelen zich minder loyaal aan en betrokken bij ING.
 • Het verlies aan koopkracht wordt ook bij de middeninkomens gevoeld.
 • ING straalt uit dat alleen aandeelhouders belangrijk zijn.

We hebben dit Witboek aangeboden om ING te laten zien dat wat vakorganisaties inbrengen bij de cao-onderhandelingen echt door de medewerkers wordt gedragen. Het resultaat van deze actie maakte indruk. Alleen kennelijk nog niet bij de hogere echelons wat weer één van de uitkomsten van het Witboek bevestigd. Daarnaast hebben medewerkers van ING in 2020 en 2021 geen structurele salarisverhoging gehad terwijl ING zelf prima resultaten boekt. CNV Vakmensen vindt het dan ook van groot belang dat er een cao komt die recht doet aan de inspanningen van werknemers. Heb je de Petitie nog niet getekend, dan kun je dit hier nog doen. 

Startbod met perspectief

We willen een goed startbod van ING. Als we nu al gaan onderhandelen blijft het salarisbod van ING steken op de 3% die ze nu biedt.  Het standpunt van ING is immers niet gewijzigd, namelijk dat salarissen bij ING hoger liggen dan de salarissen uit de ‘vertrouwelijke’ benchmark. Alleen de medewerkers die ING aanwijst komen wat het bedrijf betreft in aanmerking voor een verhoging. Met deze opstelling is redelijk onderhandelen nagenoeg onmogelijk en daarbij getuigt het van weinig realisme. ING lijkt de vele opmerkingen in het witboek te negeren. Vandaar dat CNV Vakmensen, de Unie en FNV Finance een petitie zijn gestart om jullie werkgever duidelijk te maken dat je bij een inflatie van inmiddels 14% niet meer kunt aankomen met een structurele salarisverhoging van 3%. Inmiddels denken ruim 5.000 medewerkers er ook zo over. Een duidelijk signaal voor jullie werkgever en we maken het nog duidelijk als jullie meegaan om de petitie aan te bieden.

 Wat jij kunt doen: zorg dat je op 10 november erbij bent

 • Jij en je collega’s, lid of geen lid, kunnen door massaal fysiek aanwezig te zijn zorgen dat deze overhandiging indruk maakt bij de ING- directie. We willen immers dat voor hen in één oogopslag duidelijk is hoe breed gedragen en diepgevoeld jullie eisen zijn. Het is tussen de middag en eventueel makkelijker te combineren met een werkdag op kantoor in één van de nabij gelegen ING- kantoren.
 • Werk op donderdag 10 november 2022 als het kan in Amsterdam.
 • Kom om 12.00 uur naar het plein voor Cedar en neem je collega’s mee.

De pers is uitgenodigd en we willen indrukwekkende foto’s in de krant.

 • Als je niet naar Amsterdam kunt komen, doe dan in ieder geval mee aan de ING-werk-op-kantoordag die we ook op donderdag 10 november Als iedereen deze dag op kantoor werkt weten we meteen of ING nog wel voor alle medewerkers een werkplek heeft.
 • Vraag je collega’s om uiterlijk 7 november de petitie te ondertekenen (zie link bovenaan).

Vragen

Heb je nog vragen over deze nieuwsbrief of over dit cao- traject, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen of met jullie collega Andre Kramer andre.kramer@ing.com (delegatielid van CNV Vakmensen). Je kunt uiteraard ook terecht op de cao-pagina. 

Job Marskmap, bestuurder CNV Vakmensen
M 06 2390 9865 /  j.marskamp@cnvvakmensen.nl 
Heb je een vraag of opmerking voor de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error