Onderhandelingen cao Banken, waar staan we nu?

In oktober 2022 zijn de onderhandelingen voor de cao Banken voor 2023 gestart. We hebben inmiddels een aantal overleggen gehad, maar zijn er nog niet uit. De voorstellen van werkgevers en vakbonden lagen ver uit elkaar. We willen jullie bijpraten over waar we nu staan.

Looptijd en loon

CNV Vakmensen had een voorstel gedaan voor een cao met een looptijd van één jaar, met een loonsverhoging van 7% en € 100,- bruto per maand. De andere bonden hadden voorstellen gedaan voor Algemene Prijs Compensatie (APC) + € 100,- (FNV) en inflatiecorrectie + 1%  (De Unie). De werkgevers kwamen met een voorstel voor een looptijd van één jaar en een loonsverhoging van 2,75% en een eenmalige uitkering van € 500,-. Dat is een groot verschil met de voorstellen van de vakbonden.

Tijdens volgende onderhandelingen gaven de werkgevers aan dat ze graag een looptijd van twee jaar wilden. Daarbij deden zij een nieuw loonbod: 3,5% per 1 januari 2023 en een eenmalige uitkering van € 750,-. En 3% per 1 januari 2024 en een eenmalige uitkering van € 250,-. Vakbonden hebben toen ook een voorstel gedaan voor een looptijd van twee jaar, met een loonsverhoging in het eerste jaar van 9,6% en het tweede jaar 3% met een inflatieventiel. Dat betekent dat als de inflatiecijfers hoger uitkomen dan de loonsverhoging van 3%, dat er dan een extra loonsverhoging moet worden gegeven. Dat inflatieventiel vonden werkgevers niet een goed idee, het geeft teveel een open einde, niet duidelijk waar je uitkomt.  

Werkgevers kwamen later met het voorstel eerste 1e jaar 3,75% en eenmalig € 1.000,-, 2e jaar 3% en als de inflatie dan hoger is dan 10%, dan nog een eenmalige uitkering van € 500,- bruto. Vakbonden hebben toen ook hun voorstel aangepast, 1e jaar 8%, 2e jaar 5% met een inflatieventiel; voor het 2e jaar, als de inflatie 2% hoger uitkomt, dan een compensatie van € 1.000,-. Als de inflatie meer dan 8% hoger uit komt, dan een eenmalige compensatie van € 2.000,-.  

Werkgevers kwamen met een tegenbod, 1e jaar 3,75% en € 1.000,- eenmalig, 2e jaar 3,5%. Vakbonden vonden dit niet voldoende voor een cao voor 2 jaar. We hebben daarom een voorstel gedaan met een aangepaste looptijd, 14 maanden, per 1 januari 2023 4,5% en een eenmalige uitkering van € 1.000,-, per 1 januari 2024 dan een loonsverhoging van 4% en een eenmalige uitkering van € 1.000,-. De werkgevers vinden dit niet een goed voorstel, zij willen vasthouden aan een cao voor 2 jaar. Zij hebben hun voorstel nog een keer aangepast, per jaar 3,75% en in 2023 een eenmalige uitkering van € 1.000,- euro. Dit is voor vakbonden niet genoeg. We hebben afgesproken allemaal nog eens goed na te denken welke mogelijkheden er nog zijn om hier uit te komen.  

5 Mei als vaste vrije dag

Waar we het wel over eens zijn geworden, dat is dat 5 mei voortaan elk jaar een vrije dag is. CNV Vakmensen had dit ook voorgesteld in de voorstellenbrief. Dat was na een oproep van de Stichting van de Arbeid om de bevrijding elk jaar te vieren. Een extra vrije dag staat ongeveer gelijk aan 0,4% loonsverhoging.   

Het is duidelijk dat de cao-onderhandelingen dit jaar vooral in het teken staan van het loon. Het is ook een bijzondere tijd met een hele hoge inflatie. Daar willen we met z’n allen een goede loonsverhoging voor afspreken. 

Meepraten en reageren

Wil je reageren of heb je een vraag? Op de cao-pagina kun je het hele cao-traject volgen en bij alle fases meepraten, reageren of je vraag stellen. Ga direct naar de cao-pagina op onze website (www.cnvvakmensen.nl).

Wordt vervolgd! 

Klazina Tulner 
Bestuurder CNV Vakmensen 
M  06-22 48 62 74
E   k.tulner@cnvvakmensen.nl 

Heb jij een vraag of opmerking voor de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error