ING-staking start donderdag 30 maart in Leeuwarden

Al ruim een half jaar proberen we ING duidelijk te maken dat het tijd wordt om te luisteren naar de medewerkers. We hebben succesvolle en publieksvriendelijke acties gevoerd. Dank voor jullie inzet en betrokkenheid! Nu de boodschap nog steeds niet lijkt door te dringen tot de ING-top, is het geduld op. De gezamenlijke bonden (De Unie, FNV Finance en CNV Vakmensen) roepen alle leden in regio Noord Oost daarom op voor een 24-uursstaking, met een kick-off donderdag in Leeuwarden. In deze nieuwsbrief lees je hoe de stakingsdag eruitziet. En ook hoe je mee kunt doen als je níet in regio Noord Oost werkt. An English version is included as an attachment.

Een staking bij ING, dat hebben we niet eerder meegemaakt. We betreuren het dat het ING-bestuur het zover heeft laten komen. ING heeft weliswaar wat bewogen, maar dat is van ‘heel slecht’ naar ‘onvoldoende’. Wat ING aanbiedt is gewoon niet goed genoeg voor koopkrachtherstel. We willen een eerlijke en toekomstbestendige cao. Een eerlijke verdeling van de taart.

Kick-off in Leeuwarden

De 24-uursstaking begint donderdag met een bijeenkomst in Leeuwarden. De bonden roepen ALLE ING-werknemers in regio Noord Oost op om hieraan mee te doen en zich in te komen schrijven als staker. Dus:

 • Alle ING medewerkers die werken in Leeuwarden
 • Alle ING medewerkers die werken in de ING-huizen in regio Noord-Oost (Leeuwarden, Heerenveen, Groningen, Zwolle, Assen en Emmen)
 • Alle uitzendkrachten die voor ING in regio Noord-Oost werken

Werk je op een andere locatie? Dan krijg je op een later moment een stakingsoproep voor een nog te bepalen plaats en tijdstip. Je kunt intussen al wèl iets doen, door uit solidariteit de cartoon uit de bijlage te delen, met de hashtag #codeoranje.  

Waarom gaan we staken?

 • ING deelt de aanzienlijke winst met de aandeelhouders, maar niet met de eigen medewerkers.
 • De werkdruk is al jarenlang onafgebroken hoog.
 • ING-medewerkers hebben in 2021 en 2022 geen cao-verhoging gehad.
 • De cao-verhoging die ING nu wil betalen wil de bank deels financieren door verslechtering van andere arbeidsvoorwaarden (afschaffen CMU en verder verlagen van de inschalige verhoging).
 • ING heeft geen oog voor de verstoorde arbeidsverhoudingen en is niet in staat tot zelfreflectie op het eigen handelen.

Waar en wanneer kun je je inschrijven als staker?

Je kunt je op donderdag 30 maart tussen 08.30 en 10.30 uur inschrijven als staker, op de actielocatie aan de Tesselschadestraat 3 in Leeuwarden, voor het kantoor De Zwei. Alleen leden van De Unie, FNV Finance en CNV Vakmensen kunnen zich inschrijven als staker. Ben je nog geen lid? Dan is het NU tijd om lid te worden. Dit kan ook op de ochtend van inschrijving bij een van de vakorganisaties. Je ontvangt dan ook een volledige stakingsuitkering.

Hoe werkt de stakingsuitkering?

Staken betekent: het werk neerleggen. Logischerwijs ontvang je een stakingsuitkering alleen voor de dagen dat je je werk neerlegt. Dus niet op dagen dat je roostervrij bent, een adv-dag hebt of verlof hebt. De stakingsuitkering bedraagt € 70,- per gestaakte dag. Met ingang van de zesde stakingsdag is de stakingsuitkering hoger, namelijk € 94,-.  

Veiligheidsoverleg

De vakbonden hebben met ING afspraken gemaakt welke diensten absoluut door moeten gaan tijdens een staking. Voor deze diensten zijn minimale bezettingen vastgesteld. Word jij opgeroepen door jouw lead om te werken, meldt dit dan bij de vakbondsbestuurders. Wij zullen dan checken of jouw werk is bestempeld als “absoluut noodzakelijk”. Als je leidinggevende je vraagt om niet te staken, neem dan contact op met de vakbonden. Dit kan via: codeoranjevakbonden@gmail.com, zodat wij kunnen controleren of de afdeling en de aantallen overeenkomen met de afspraken die wij met ING hebben gemaakt.

Registratie van gestaakte uren door ING

ING vraagt je om de niet gewerkte uren zelf te registreren. ING doet dit zodat zij geen loon uitbetalen aan stakers. ING zou dit verzoek niet moeten doen. Enerzijds vanwege privacyregels die op deze manier worden geschonden, anderzijds vanwege de inperking van de stakingsvrijheid. Let op: je bent niet verplicht om ING te informeren dat je staakt door verlof in te leveren voor die uren. Dat kan natuurlijk op vrijwillige basis. 
Hoe weet ING wie ze moeten betalen en wie niet? Allereerst staat het ING vrij om iedereen door te betalen; ook op de dag dat je staakt. Gezien de hoge werkdruk en de hoeveelheid overuren die bij ING worden gemaakt, zouden we het een terecht gebaar vinden van ING als ze tijdens de stakingen geen loon inhouden. 

Aandachtspunten

 • Georganiseerd staken betekent: werk neerleggen op instructies van je vakbond. Dus niet zelf bepalen, saboteren, stuk maken!
 • Zowel vaste krachten als uitzendkrachten mogen staken.
 • Bij een staking ‘kan’ je werkgever je loon inhouden.
 • Leden die staken krijgen een stakingsuitkering. Als je geen lid bent, krijg je ook geen stakingsuitkering. Dus het is handig om nu snel lid te worden (dit kan ook op de stakingsdag): https://www.cnv-ledenwerven.nl
 • Je werkgever mag jou of je collega’s niet vragen wie er staken.
 • Je werkgever mag je niet weerhouden van staking.
 • Je werkgever mag je niet intimideren.
 • Het staat de werkgever wel vrij te vragen of je gewerkt hebt (uiteraard hoef je daar geen antwoord op te geven).
 • Je werkgever mag geen besmet werk laten doen, geen stakingsbrekers inzetten.
 • Als het programma is afgelopen, mag je weer naar huis maar niet aan het werk.
 • Voor eten en drinken wordt gezorgd, dus je hoeft niets mee te nemen.

Vragen?

Heb je vragen over dit bericht? Neem dan contact op met mij of met Hennie Vrij, kaderlid van CNV Vakmensen in Leeuwarden.

Mede namens Andre Kramer onderhandelingsdelegatie en de kadergroep van CNV Vakmensen,

Job Marskamp, onderhandelaar CNV Vakmensen
M 06 2390 9865 / j.marskamp@cnvvakmensen.nl

Bijlage: cartoon

Downloads

Heb je een vraag of opmerking voor de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error