Cao resultaat bij InsingerGilissen

Twee weken geleden heeft CNV Vakmensen een resultaat bereikt voor een nieuwe cao InsingerGilissen. Het heeft lang geduurd maar uiteindelijk denken we dat we een mooi resultaat hebben. Hieronder informeren we jullie over de inhoud van het onderhandelingsresultaat. De leden kunnen stemmen om het akkoord definitief te maken.

Looptijd

InsingerGilissen wilde graag een looptijd van twee jaar. Door de fusie met Quintet willen ze kijken naar harmonisatie van arbeidsvoorwaarden voor de hele groep. Met een looptijd van twee jaar hebben ze de tijd om hier onderzoek naar te doen. Wij wilden alleen een looptijd van twee jaar als we ook voor het tweede jaar een goede loonsverhoging konden afspreken. Wij denken dat dit gelukt is en zijn daarom akkoord gegaan met een looptijd van twee jaar.

Loon

InsingerGilissen heeft voorgesteld de payzones te indexeren met de daadwerkelijk gegeven verhogingen van de jaren 2019 tot en met 2023. Dat zijn dus eigenlijk de bedragen van het loongebouw zoals dat in de bijlage bij de cao staat. In de afgelopen jaren zijn de salarisverhogingen die we in de cao’s hebben afgesproken alleen toegepast op de feitelijke salarissen. Nu worden die salarisverhogingen van de afgelopen jaren alsnog toegepast over de bedragen in de cao. Dat wordt ook gedaan met de salarisverhogingen die we in deze cao hebben afgesproken. Dat betekent dat je meer perspectief krijgt in de payzone waar je in zit. Je relatieve salaris positie (RSP) verandert, je kunt ineens weer op grotere afstand van je te bereiken maximum zitten. Hierdoor kun je weer in een hoger percentage van beoordelingsafhankelijke beloning komen (art. 6.3 van de cao).

Na lang onderhandelen zijn we een cao-loonsverhoging van 4% per 1 januari 2022 en 4% per 1 januari 2023 overeengekomen. Wij zijn blij met deze afspraken over het loon.

Aanvullend geboorteverlof en ouderschapsverlof

Vakbonden hadden voorgesteld de wettelijke regelingen aan te vullen tot 100% van het salaris. De wettelijke regelingen bedragen 70% bij aanvullend geboorteverlof en 50% bij ouderschapsverlof, van het dagloon. InsingerGilissen wilde niet aanvullen tot 100% van het salaris maar wel tot 70% van het salaris. Dat is dus wel een uitbreiding ten opzichte van de wettelijke regelingen.

Feestdagen

Vakbonden hadden voorstellen gedaan om 5 mei als vaste vrije dag te bestempelen en een diversiteitsdag per kalenderjaar. InsingerGilissen wilde daar niet in mee gaan maar is wel akkoord met de mogelijkheid voor werknemers om twee erkende feestdagen te ruilen voor feestdagen die niet onder de erkende feestdagen vallen maar wel bij de religie, overtuiging of levensstijl van de medewerker passen. Je kunt hierbij denken aan Tweede Pinksterdag ruilen voor het Suikerfeest, Ketikoti of je coming-out day. Je hebt dan de mogelijkheid om op Tweede Pinksterdag (thuis) te werken, en kunt vrij nemen voor de feestdag die bij jouw cultuur of leefstijl past

Regeling Vervroegd Uittreden

InsingerGilissen is akkoord met de invoering van een RVU-regeling. Als je drie jaar voor je AOW-leeftijd zit, zijn er mogelijkheden om eerder te stoppen met werken. Werkgever betaalt je dan gedurende die drie jaar 21.200 euro, het maximaal fiscaal toegestane bedrag.

Transitieverlof

We hebben een akkoord bereikt over de invoering van transitieverlof. Een medewerker die in gendertransitie is of gaat heeft recht op transitieverlof gedurende 24 weken in een periode van 10 jaar.

Ontwikkeling

Medewerkers krijgen twee dagen per jaar de gelegenheid om scholing te volgen via Q-lab, het digitale scholings- en ontwikkelingsprogramma van werkgever.

Proeflidmaatschap vakbond

Werknemers die lid worden van een vakbond naar keuze, krijgen het eerste jaar van dat lidmaatschap hun contributie vergoed door de werkgever.

Tijdens de onderhandelingen over het loon en de harmonisatie met Quintet is ook gesproken over het aanpassen van de vijfpuntsbeoordelingsschaal aan te passen naar een vierpuntsschaal, wat gebruikelijk is in de andere entiteiten van Quintet. Door deze wijziging zullen percentages voor een eventuele bonus wijzigen.

Partially meets wordt 3%, was 0%. Fully meets wordt 6%, was 5%, Exceeds wordt 12%, was 10%. Outstanding vervalt, does not meet blijft 0%.

Dit gaat over beloning en is daarmee een onderdeel van de cao, maar het valt ook onder het instemmingsrecht van de Ondernemingsraad. De Ondernemingsraad heeft nog geen instemmingsverzoek gekregen. We hebben afgesproken dat dit akkoord is als er overeenstemming bereikt wordt met de Ondernemingsraad.

Tijdens de onderhandelingen hebben vakbonden ook met werkgever gesproken over de steeds terugkerende wens van medewerkers die niet onder de cao vallen, daar wel onder te laten vallen. Het idee was om een korte inventarisatie te houden onder de werknemers buiten de cao. Dat zou in overleg met de Ondernemingsraad opgezet worden. Echter, werkgever heeft later aangegeven dat zij dat onderzoek dan onder alle medewerkers willen doen. Dat wekt de indruk dat werkgever misschien afscheid wil nemen van de cao InsingerGilissen, naar 1 arbeidsvoorwaardenregeling voor de hele Quintetgroep. Als vakbonden vinden wij dit niet een goed idee. Het lijkt ons goed om aansluiting te houden bij het arbeidsvoorwaardenbeleid in Nederland.

Stemmen

De onderhandelingen zijn in het begin stroef verlopen, er is veel vertraging geweest. Ook nu aan het eind weer. Wij zouden vorige week maandag het onderhandelingsresultaat op papier krijgen zodat we dat ook mee konden sturen aan onze leden. Tot op heden hebben we het nog niet ontvangen. We hebben zelf de afspraken maar op papier gezet in deze brief zodat we jullie wel kunnen informeren. Wij denken dat we een mooi resultaat hebben bereikt en leggen het daarom positief aan jullie voor. Je kunt digitaal stemmen tot 6 september 2022.

Het is natuurlijk vakantietijd, daarom nemen we er ook even de tijd voor. Als je nog vragen hebt dan kun je die stellen. Ik ben zelf op vakantie van 29 juli tot 22 augustus. Daarna gewoon bereikbaar.

Klazina Tulner
Bestuurder CNV Vakmensen
E k.tulner@cnvvakmensen.nl
M 06 22486274