ING blijkt niet bereid tot substantieel beter loonbod, cao-overleg gestaakt

We zijn er niet uit gekomen met ING. De cao-onderhandelingen zijn op 19 januari helaas op een teleurstelling uitgelopen. ING lijkt geen boodschap te hebben aan alle signalen en blijkt niet bereid tot een structureel beter loonbod. De vakbonden gaan nu gezamenlijke bijeenkomsten organiseren met werknemers om te overleggen hoe we nu verder gaan.

Voorafgaand aan het overleg op 19 januari hebben we aan ING duidelijk laten weten dat het aanbod dat ING tot nu toe heeft gedaan volstrekt ontoereikend is. ING-werknemers verwachten een meer rechtvaardige verdeling van de beloning in plaats van een eenzijdige bevoordeling van aandeelhouders.

Geen resultaat

We zijn er echter helaas niet uitgekomen. Hoewel beide kanten hebben geprobeerd om met creatieve oplossingen te komen, is het toch niet gelukt. ING kan of wil niet bieden wat de medewerkers van ING vragen. We hebben helaas de conclusie moeten trekken dat het geen zin heeft om het formele overleg op een ander moment voort te zetten. 
Het is bijzonder zorgelijk dat ING geen boodschap lijkt te hebben aan haar medewerkers. ING geeft vooral het signaal af dat haar eigen medewerkers vooral een kostenverhogende belemmering zijn en staat alleen open voor met name voorwaardelijke verhogingen. Daarbij acteert de bank alleen vanuit het bedrijfsresultaat en de belangen van haar aandeelouders en heeft ze geen oog voor de context van haar medewerkers. Ook niet als die medewerkers zich in historisch grote aantallen collectief uitspreken.
Ik hoop dan ook dat de mandaathouders binnen ING enige mate van zelfreflectie gaan toepassen, hun morele kompas terugvinden en niet blind blijven voor de signalen die hun eigen medewerkers geven. Want met de huidige opstelling lijkt dit kompas zoek. Uit de enquête die de vakbonden begin januari hebben verstuurd blijkt dat een grote meerderheid van de leden bereid is om in actie te komen om ING tot andere gedachten te bewegen.

Hoe verder?

De vakbonden gaan gezamenlijk acties voorbereiden. Dit kunnen wij als vakbonden niet alleen. Jij bent nu echt nodig! We verwachten dat de medewerkers, door massaal mee te doen aan deze acties, ING kunnen overtuigen. ING denkt kennelijk nog steeds dat jullie het niet menen.

Bijeenkomsten voor alle medewerkers

We organiseren 5 bijeenkomsten voor alle medewerkers op de volgende data:

  • 31 januari 2023, van 19 - 20.30 uur - online
  • 02 februari 2023, van 19 - 20.30 uur - online Engelstalig
  • 07 februari 2023, van 14 - 15.30 uur - Amsterdam
  • 07 februari 2023, van 16 - 17.30 uur - online
  • 09 februari 2023, van 14 - 15.30 uur - Leeuwarden.

Jullie krijgen eind deze week nog een nieuwsbrief met daarin de links voor de online meetings en de definitieve locatie voor de fysieke bijeenkomsten.

Kom ook en doe mee!

Er leven vast veel vragen. Welke acties komen er, wie doet er mee? Kon het echt niet anders? Wat betekent dit voor de cao-afspraken? Deze en veel andere vragen willen we beantwoorden. Maar wij willen ook graag jouw ideeën horen. Kom dus vooral naar een van de medewerkersbijeenkomsten! Het hele cao-traject kun je volgen op de cao-pagina: Cao ING | CNV Vakmensen

Mede namens Andre Kramer, delegatielid CNV Vakmensen
Job Marskamp, bestuurder CNV Vakmensen
M 06 2390 9865/ j.marskamp@cnvvakmensen.nl

Heb je een vraag of opmerking voor de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error