Onderhandelingsresultaat Kop-cao en sociaal plan Deutsche Bank

CNV Vakmensen heeft een onderhandelingsresultaat bereikt over de cao Deutsche Bank en het sociaal plan. De looptijd van de cao en het sociaal plan is weer drie jaar, van 1 januari 2023 tot en met 31 december 2025. Hieronder vertellen we wat over de afspraken die we hebben gemaakt.

Cao

De cao Deutsche Bank is een kop-cao. Dat betekent dat het bovenop de cao Banken komt. De meeste arbeidsvoorwaarden worden geregeld in de cao Banken. In de cao Deutsche Bank staan afspraken over pensioen, de eigen loontabel, een keuzesysteem en een aantal toeslagen.

Wij hebben geprobeerd om afspraken te maken over een extra vergoeding, eenmalig of een bedrag per maand. We hebben dat gevraagd omdat we te maken hebben met een hoge inflatie en we zien dat veel werkgevers iets extra’s hebben gedaan dit jaar om werknemers tegemoet te komen.
Deutsche Bank wil daar geen afspraken over maken in de eigen cao, het loon valt volgens hen onder de cao Banken.

Ook hadden wij een persoonlijk opleidingsbudget voorgesteld. Dat is voor Deutsche Bank ook niet een begaanbare weg in de eigen cao. Daar wordt ook verwezen naar de cao Banken.

Wat we wel hebben afgesproken, is dat de reiskostenvergoeding per 1 januari 2023 omhoog gaat naar €0,21 en per 1 januari 2024 naar €0,22 per gereden kilometer.

Een aantal vergoedingen in de cao wordt geïndexeerd. 

5 Mei is een jaarlijkse erkende feestdag. Dat is afgesproken in de cao Banken, het stond ook als een vrije dag eens in de vijf jaar in de cao Deutsche Bank. De tekst wordt daarop aangepast.

Ook wordt de regeling ‘Maand van de vakbond’ uitgebreid. Per vakbond kunnen 20 mensen het eerste jaar lidmaatschap vergoed krijgen door werkgever.

Sociaal plan

Ook het sociaal plan wordt verlengd voor de duur van drie jaar, gelijk aan de looptijd van de cao.

Werkgever wilde in eerste instantie de vermenigvuldigingsfactor van de beëindigingsvergoeding naar beneden bijstellen. Dat is toch niet gedaan, de vergoeding blijft zoals die was.

Wel komt er in het sociaal plan nog een plaatsmakersregeling. Dat betekent dat iemand die niet boventallig is, kan ruilen met iemand anders die wel boventallig is en die dezelfde functie uitoefent.

De demotieregeling in het sociaal plan wordt aangepast aan de regeling die ook in de cao Banken staat. Dat betekent dat er een afbouwregeling is voor het salaris.

De volledige tekst van het onderhandelingsresultaat vinden jullie in de bijlage.

Wij vinden het jammer dat we niet iets hebben kunnen afspreken over een persoonlijk opleidingsbudget en een extra financiële tegemoetkoming. We zijn wel blij dat we weer voor drie jaar een sociaal plan hebben liggen met een goede beëindigingsvergoeding.

Het woord is aan jullie. We horen graag of jullie akkoord gaan met deze afspraken. Je kunt je stem digitaal uitbrengen door gebruik te maken van deze LINK. Doe dat vóór 5 januari 2023.

Meepraten en reageren

Wil je reageren of heb je een vraag? Op de cao-pagina kun je het hele cao-traject volgen en bij alle fases meepraten, reageren of je vraagstellen. Ga direct naar de cao-pagina.

Voor nu wens ik jullie prettige Kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar!

Klazina Tulner
Bestuurder CNV Vakmensen
M  06-22 48 62 74
E   k.tulner@cnvvakmensen.nl

Downloads