Vakbondsoverleg ABN AMRO

Regelmatig gaan we met de bank om tafel om allerlei HR-zaken te bespreken. Afgelopen dinsdag 5 februari hebben we weer overlegd. Aansluitend hebben we het bestuur van de RVM gesproken. In deze nieuwsbrief tref je een verslag.

Agendapunten vakbondsoverleg:

EEO
We hebben van de bank een toelichting gekregen op het medewerkers tevredenheidsonderzoek (EEO 2018). De bank is blij met de score, want het totaal is beter dan 2017. Maar het niveau van 2016 is nog niet helemaal gehaald. We hebben bekeken waar de grote stijgers zitten, bv op betrokkenheid van de medewerkers. Dat is natuurlijk mooi. Het senior management wordt wel nog steeds kritisch beoordeeld. De bank gaat in maart nog zgn. “pulse” metingen doen om te bekijken hoe de aangescherpte strategie in november 2018, is geland bij de medewerkers.

Jaarcijfers 2018
We hebben de bank verzocht om ons in maart, na het uitbrengen van de jaarcijfers 2018, een toelichting te geven op de financiële situatie van de bank. Dit past ook mooi in de route richting de cao-onderhandelingen.

Terugblik opstapregeling
In het kader van de komende onderhandelingen hebben we ook gekeken naar de resultaten van de opstapregeling. Daar zijn positieve cijfers; er is veel gebruik gemaakt van de regeling waardoor er minder gedwongen ontslag door reorganisatie nodig was. De andere kant is dat het in de organisatie ook minder goede resultaten heeft gehad doordat de regeling bijvoorbeeld soms niet wordt toegekend. Om deze reden zullen wij via onze enquête aan jullie vragen hoe jullie tegen de regeling aankijken.

Verhouding flex/vast
Naar aanleiding van de cao-afspraken hebben we dit onderwerp ook besproken. Eigenlijk heeft de bank een stabiele verhouding tussen vaste medewerkers en medewerkers met flex contracten.

Invulling periodieke stap in de schaal 0-7%
In de laatste cao hebben we beoordelingscijfers afschaft en hebben we de continue talent dialoog ingevoerd. Dit betekent dat je heel regelmatig met je leidinggevende een gesprek hebt over jouw functioneren maar ook over jouw wensen en uitdagingen voor de toekomst. Onderdeel hiervan is ook dat de medewerkers, die nog ruimte in hun salarisschaal hebben, nu een stap in de schaal kunnen maken op basis van deze gesprekken en het oordeel van de leidinggevende. We krijgen hier best wat vragen over. Dit is natuurlijk nieuw, en dus even wennen. Ik hoor heel graag wat jullie ervaringen hiermee zijn. Laat het me weten: s.hendriks@cnvvakmensen.nl

Voorbereidingen cao en sociaal plan onderhandelingen van start

Doe mee!
Denk mee!
Praat mee!

De tijd vliegt en we moeten alweer hard aan de slag. Op de agenda staan:

- Cao-onderhandelingen
- Sociaal plan onderhandelingen
- Pensioenonderhandelingen

De onderhandelingsdata in 2019 zijn al gepland. Het is een hele lijst maar er is ook veel te bespreken.

1 en 16 april
14 mei
11 en 12 juni
3 juli
4  en 30 september
1 en 29 oktober
12 en 13 november
3 december

Op voorstel van de vakbonden zijn we op 31 januari eerst een keer met elkaar om de tafel gegaan om te bespreken hoe wij het komende cao-overleg zien en hoe we het met elkaar willen inrichten. Er ligt immers nogal wat op tafel en dat willen we op een goede manier aanpakken.

Wij willen dat uiteraard heel graag doen met jullie hulp. Wil je meedenken of heb je goede ideeën, laat het ons zeker weten!

Binnenkort ontvang je onze enquête waarin je kunt laten weten wat jij belangrijk vindt. Daarna maken we onze voorstellenbrief. Deze brief sturen we op 25 maart naar de bank. Op 1 april gaan we dan voor de eerste keer om de tafel met de bank.
Doe je mee?

Pensioenpetitie / acties: Waarom?

Wat kan CNV Vakmensen eigenlijk nog meer jou betekenen? Lees hieronder wat wij doen voor jullie.

Voor CNV Vakmensen is het klip en klaar: Pensioen moet eerlijk en goed geregeld worden. En daarom komen we met collega-vakbonden op 18 maart in actie voor een eerlijk en welverdiend pensioen. Daarbij is jouw inzet onmisbaar. Laat je horen!

In een korte opsomming zijn dit onze eisen. We hebben deze ook als ultimatum ingediend bij de regering.

- Je moet als werknemer op tijd kunnen stoppen met werken
- De AOW-leeftijd moet worden bevroren
- Fiscale boete voor werkgevers op eerder stoppen met werken moet worden geschrapt
- Financiële spelregels en rekenregels moeten worden aangepast, zodat indexeren van pensioenuitkeringen mogelijk wordt
- Negatieve gevolgen van eventueel pensioenstelsel moeten gecompenseerd worden

Ultimatum
Zoals hierboven al aangegeven, we hebben het kabinet een ultimatum gestuurd met bovengenoemde eisen. Het moet echt anders! Steun CNV Vakmensen en kom op voor jouw pensioen.
Teken onze petitie en laat je alvast horen: www.cnvvakmensen.nl/pensioenpetitie en onderteken nog vandaag!

Op 18 maart 2019 is een landelijke actiedag pensioen. Wil je meedoen? Dat kan, laat het ons weten. Je ontvangt binnenkort meer informatie over deze acties.

Iets samen met het CNV doen?

- Vind je het leuk om mee te praten over jouw arbeidsvoorwaarden? Sluit je dan aan bij onze CNV kadergroep. We kunnen best wat versterking gebruiken na de vele reorganisaties! Natuurlijk kun je ook eerst even komen kennismaken. Laat het gewoon weten en doe mee!

- Natuurlijk kun je ook je collega’s enthousiast maken om lid te worden van het CNV. Iedereen bij ABN AMRO kan een jaar lang gratis lid worden ter kennismaking:
https://www.cnvvakmensen.nl/lidworden/word-lid-dibo

Contact
Heb je vragen of opmerkingen of wil je meedenken in onze CNV-ledengroep, laat het me zeker weten. Je kunt mij bereiken via onderstaande gegevens. Je kunt ook kijken op onze speciale platform: www.jeachterban.nl/abn-amro/
Houd dit zeker met het oog op de komende onderhandelingen in de gaten.

Sandra Hendriks-Sneijder
sectorbestuurder CNV Vakmensen
M: 06 10 53 95 20
E: s.hendriks@cnvvakmensen.nl