Ultimatum aan HTM in cao-soap

CNV Vakmensen en FNV Stadsvervoer hebben vandaag aan HTM Personenvervoer een ultimatum gesteld. Het ultimatum volgt op een reeks mislukte pogingen om tot een akkoord te komen. De werkgever heeft tot woensdag 18 mei, 12.00 uur, de tijd om acties te voorkomen.

In het ultimatum eisen de bonden onder meer 5% meer loon, koopkrachtbehoud en het verhogen van de loonschalen met € 100 bruto per maand. Daarnaast moeten er ook concrete afspraken worden gemaakt én nagekomen over verlaging van de werkdruk. Sanne van der Meulen, onderhandelaar CNV Vakmensen: ‘De werkdruk is enorm en de werkgever komt met niks om dit grote probleem op te lossen. Dat is voor de werknemers moeilijk te verteren, vooral als je bedenkt hoe ze tijdens de coronacrisis altijd voor hun werkgever en de reizigers klaar hebben gestaan. We willen concrete toezeggingen van HTM dat de werkdruk nu echt wordt aangepakt.’ Eric Vermeulen, bestuurder FNV Stadsvervoer ‘Het heeft meer weg van een soap dan van serieuze cao-onderhandelingen. De houding van de werkgever is absurd. Onze leden zijn echt woest en staan klaar om actie te voeren.’

Soap

Vermeulen: ‘Als je terugkijkt op de onderhandelingen lijkt het wel een soap. Gemaakte afspraken over koopkrachtbehoud worden door de werkgever achteraf ontkend en ook kwam de werkgever met extra eisen.’ Vakbonden hebben toen het overleg opgeschort. Na een afkoelingsperiode zaten partijen in februari 2022 weer om tafel, waarna een eindbod van de werkgever volgde. Deze werd door de leden massaal naar de prullenbak verwezen, net als het cao-voorstel dat werknemers op 12 april rechtstreeks van hun werkgever ontvingen en waarbij de vakbonden compleet werden gepasseerd.

Cao

De huidige cao liep tot 1 september 2021. De onderhandelingen voor een nieuwe cao zijn gestart in november 2021. Bij HTM werken 1.900 mensen.