Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

ZN: pensioenleeftijd stijgt van 67 naar 68 jaar

Als Nederlanders worden wij steeds ouder en ontvangen wij daardoor steeds langer AOW en pensioen.

Om er voor te zorgen dat er toch voldoende geld in kas is om zowel de AOW als de pensioenen te kunnen blijven betalen, stijgt de AOW-leeftijd in stappen naar 67 en gaat de pensioenrichtleeftijd naar 68 jaar per 1 januari 2018.

Overleg Zorgverzekeraars Nederland

CNV Vakmensen heeft overleg gehad met Zorgverzekeraars Nederland over het verhogen van de pensioenrichtleeftijd. Als de pensioenrichtleeftijd niet verhoogd wordt naar 68, dan moet het bedrag wat je jaarlijks opbouwt aan ouderdomspensioen verlaagd worden. In overleg met Zorgverzekeraars Nederland heeft CNV Vakmensen samen met de overige vakbonden besloten om de pensioenrichtleeftijd te verhogen naar 68 jaar.

Verhoging pensioenleeftijd naar 68 jaar heeft geen gevolgen voor pensioen. Hoe kan dat?

Dit komt omdat je geen rechten verliest. Je hebt bij SBZ namelijk vóór 2018 rechten opgebouwd op basis van een pensioenleeftijd van 67 jaar. Besluit je op korte termijn om op je 67e met pensioen te gaan – en niet op uw 68e- dan is jouw ouderdomspensioen even hoog als in de huidige situatie.

Eerder stoppen blijft mogelijk

Ondanks de verhoging naar 68 jaar, kun jij nog steeds eerder met pensioen gaan. Dat is en blijft mogelijk. Als jij hiervoor kiest, berekent SBZ jouw pensioenuitkering opnieuw. Jouw pensioen is dan alleen lager, omdat je minder lang pensioen opbouwt en omdat SBZ jouw pensioen over een langer periode moeten uitbetalen.

Compensatie

Ter compensatie van de verhoogde pensioenrichtleeftijd, gaat de zogenoemde franchise omlaag. Hierdoor stijgt jouw pensioengrondslag. Over jouw pensioengrondslag bouw jij jaarlijks een ouderdomspensioen op. Hierdoor bouw je jaarlijks een iets hogere ouderdomspensioen op. Ook zal het (verzekerde) nabestaandenpensioen iets hoger worden.

Stemming

Als lid van CNV Vakmensen heb jij het laatste woord. Jij mag je stem uitbrengen. Je kunt hier digitaal stemmen. Stemmen kan tot en met vrijdag 27 oktober 2017.

Lid worden!

Jij bent al lid en daar zijn we heel blij mee! Maar misschien wil jij jouw collega’s ook wel lid laten worden, dan kan dat natuurlijk. Ga naar https://www.cnvvakmensen.nl/lidworden voor meer informatie.

Robert Wonnink
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 51 86 42 65
E: r.wonnink@cnvvakmensen.nl

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid