Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Jouw pensioen bij Pensioenfonds SBZ

Eind 2016 heeft de overheid besloten om de pensioenrichtleeftijd op 1 januari 2018 te verhogen naar 68 jaar. Jouw pensioenregeling bij de Stichting Bedrijfstakpensioenfonds Zorgverzekeraars kent nu een pensioenrichtleeftijd van 67 jaar. We willen je hierover alvast informeren.

Pensioenrichtleeftijd
Jouw pensioen is ondergebracht bij pensioenfonds SBZ. Zowel jij als je werkgever betalen een pensioenpremie waarmee jaarlijks een ouderdomspensioen voor jou wordt opgebouwd. Het ouderdomspensioen wordt uitgekeerd in de maand dat jij 67 jaar wordt. Dit noemen wij de pensioenrichtleeftijd. Op dit moment bedraagt de pensioenrichtleeftijd 67 jaar.

Verhogen pensioenrichtleeftijd
Eind 2016 heeft de overheid besloten om de pensioenrichtleeftijd per 1 januari 2018 te verhogen naar 68 jaar. Dit betekent dat het ouderdomspensioen pas een jaar later wordt uitgekeerd. Het is niet verplicht om de pensioenrichtleeftijd per 1 januari 2018 te verhogen naar 68 jaar. Er is ook de keuze om de pensioenrichtleeftijd op 67 jaar te laten staan. Hierdoor ontvang je nog steeds het ouderdomspensioen in de maand dat jij 67 jaar wordt. Als we hiervoor kiezen, dan wordt het ouderdomspensioen wat jij vanaf 2018 jaarlijks opbouwt wel verlaagd. Dit betekent dus een lagere uitkering van het ouderdomspensioen wanneer jij 67 jaar bent.

Flexibele pensioeningangsdatum
In het pensioenreglement van SBZ is de keuzemogelijkheid opgenomen om je ouderdomspensioen eerder in te laten dan de pensioenrichtleeftijd. De vroegste datum dat jij het ouderdomspensioen kan laten ingaan is de maand waarin jij 60 jaar wordt. Het pensioenfonds SBZ heeft ons toegezegd deze keuzemogelijkheid niet te wijzigen. Hierdoor blijft het ook na 1 januari 2018 mogelijk om jouw ouderdomspensioen eerder in te laten gaan dan 68 jaar.

Overleg
CNV Vakmensen is momenteel in overleg met jouw werkgever over het wel of niet verhogen van de pensioenrichtleeftijd. We verwachten op 6 september 2017 definitief een besluit te nemen. Dit besluit zullen wij vervolgens ter stemming aan jullie voorleggen. SBZ wil vóór 1 oktober 2017 van vakbonden en werkgevers horen welke afspraak er is gemaakt. 

Reageren
CNV Vakmensen begrijpt dat pensioen voor veel mensen lastige materie is. Heb jij behoefte aan meer informatie, neem dan contact met mij op. Ook wanneer je vragen hebt, kun je contact met mij opnemen. Mocht je nog op vakantie gaan, dan wens ik je een fijne vakantie toe!

Robert Wonnink
Bestuurder CNV Vakmensen
M
06 51 86 42 65
E r.wonnink@cnvvakmensen.nl

 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid