Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Tate & Lyle - Nieuws

Cao-resultaat Tate & Lyle

Na stevige onderhandelingen zijn we er uit! Er is een onderhandelingsresultaat bereikt voor een nieuwe cao bij Tate & Lyle. In deze nieuwsbrief lees je de hoofdlijnen. Alle vakbondsleden worden van harte uitgenodigd voor een van de twee ledenbijeenkomsten op vrijdag 8 juni.

Ledenbijeenkomsten

CNV Vakmensen gaat samen met FNV het hele onderhandelingsresultaat toelichten en met jullie bespreken in twee bijeenkomsten in de kantine op vrijdag 8 om 12.45 en om 14.15 uur.

Aan het eind van deze bijeenkomsten zal dat ook gestemd kunnen worden.
Wie hier niet bij kan zijn, maar wel zijn of haar stem wil uitbrengen, kan contact opnemen met de CNV-onderhandelaar, Jolien Dekker, door voor 8 juni een mail te sturen naar j.dekker@cnvvakmensen.nl

Hoofdlijnen

 • De cao gaat voor 1 jaar gelden: van 1 april 2018 tot 1 april 2019
 • Er is een structurele loonsverhoging afgesproken van 2% per 1 april 2018 (dus met terugwerkende kracht) en nog eens 1% per 1 oktober 2018.
 • Er komen extra mogelijkheden voor opleidingen. Daarvoor schaft jullie werkgever een “tool” aan waarmee je zelf kan bekijken welke training/scholing of begeleiding je nodig denkt te hebben om te werken aan je duurzame inzetbaarheid op de arbeidsmarkt. In principe kan je daarvoor 500 euro inzetten, voor zover dat het totale budget dat is vastgesteld (50.000 euro, inclusief de kosten van het aanschaffen van deze tool) niet overschrijdt
 • Afgesproken is ook dat wanneer het niet mogelijk is een gewenste opleiding te gaan volgen die wel al is goedgekeurd, je in ieder geval het daarop volgende jaar die opleiding kan volgen. Dus geen “van uitstel komt afstel” meer.
 • Voor medewerkers vanaf 58 jaar komt er een extra regeling voor minder werken. Je kan minder gaan werken, levert daarvoor slechts een klein deel van je loon in en je pensioenopbouw is (bijna) helemaal op basis van je “oude” loon.De regeling kent de volgende varianten, waaruit je kan kiezen:

 

Je werkt:

Je verdient:

Je bouwt pensioen op over

50%-regeling

50%

70%

90%

67%-regeling

67%

80%

100%

75%-regeling

75%

90%

100%

80%-regeling

80%

95%

100%

Om stapeling van ontzie-regelingen voor ouderen te voorkomen, is afgesproken dat als je voor deze regeling kiest, je kwartaaluren (art. 8.04.a) en je leeftijdsgerelateerde vakantiedagen (art.17.03) vervallen. Ook geldt dat als je dan op 61-jarige leeftijd alsnog er voor wilt kiezen om uit de 5-ploegendienst te gaan, je ploegentoeslag wordt afgebouwd in twee jaar en drie maanden, conform artikel 11.05.4.

 • Als extra “toegift” komt er voor iedereen gratis fruit beschikbaar.

Pensioen

Over de nieuwe pensioenregeling vanaf 1 januari 2019 zijn we nog druk bezig. Daarover kunnen we op dit moment helaas nog niet veel meer vertellen. We nemen in de nieuwe cao op dat deze regeling kan wijzigen na overleg met de vakbonden.

Vragen en reacties?

Heb je nu al dringende vragen, of wil je de hele tekst van het onderhandelingsresultaat nu al inzien, mail dan even naar j.dekker@cnvvakmensen.nl. En uiteraard gaan we op 8 juni uitgebreid in op al jullie vragen en opmerkingen. We zullen dan ook aangeven waarom CNV Vakmensen dit resultaat met een positief advies aan jullie voorlegt.

Jolien Dekker,
bestuurder CNV Vakmensen
06-23811392
j.dekker@cnvvakmensen.nl

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

 • Deskundig advies over werk en inkomen
 • Rechtshulp voor werk en inkomen
 • Rechtshulp voor privé situaties
 • Hulp bij je belastingaangifte
 • Korting op verzekeringen
 • Informatie en advies bij ziekte

Word lid